AAA

SVET | 25.08.2019 14:30 > 25.08 14:30

Pariz proslavlja 75. godišnjicu oslobodjenja od nacista


Pariz danas slavi 75. godišnjicu oslobodjenja od nacističke okupacije.

U Parizu se slave američki vojnici, francuski borci otpora i ostali koji su oslobodili Grad svetlosti od nacista.Ogromna francuska zastava razvijena je danas sa Ajfelovog tornja. Tim činom obeležen je trenutak kada je francuska zastava pre 75 godina zamenila zastavu sa svastikom koja se tu vijorila četiri godine.

Ljudi obučeni u vojne uniforme i haljine iz perioda Drugog svetskog rata paradirali su u Parizu u znak sećanja na ulazak francuskih i američkih tenkova u grad 25. avgusta 1944. godine.

U borbi za francusku prestonicu poginulo je gotovo 5.000 ljudi, uključujući pariske civile, nemačke trupe i pripadnike francuskog otpora, čije su sabotaže i napadi pripremili grad za oslobodjenje.

Pariz je bio dragulj evropskih gradova koji je pretrpeo relativno malu štetu u Drugom svetskom ratu, ali su njegovi gradjani poniženi, gladni i nepoverljivi posle 50 meseci pod nacistima, piše Asošijeted pres.
Nakon invazije 1940. godine, nacisti su zauzeli pariske luksuzne hotele i družili se u pozorištima i lepim restoranima, dok su Parižani koji nisu bili deportovani ili nisu bežali, koristili karte za jelo, drvene djonove na cipelama kako bi zamenili oskudnu kožu, a ponekad i zavese za odeću. Crno tržište je cvetalo.

Pariski policajci pobunili su se 19. avgusta 1944. godine i zauzeli sedište policije. U noći 24. avgusta prve savezničke trupe ušle su u južni Pariz. Veliki ulazak francuske Druge oklopne divizije, uz pratnju savezničkih snaga, usledio je sutradan.

Nemački vojni guverner Pariza, general Ditrih fon Koltic tada je uhapšen u svom sedištu gde je i potpisao predaju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.