AAA

SVET | 18.09.2019 21:15 > 18.09 21:15

Njujork zabranio aromatizovane elektronske cigarete


Njujork je postao prva država koja je zabranila upotrebu aromatizovanih elektronskih cigareta, nakon skoro 400 slučajeva ozbiljnih bolesti povezanim sa udisanjem pare iz njih, koje su zabeležene u SAD, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America VOA).

Služba za javno zdravlje u Njujorku odobrila u utorak zabranu nakon preporuke guvernera Endrjua Kuoma.

"Neporecivo je da kompanije namerno koriste ukuse poput žvakaće gume, Kapetana Kranča i šećerne vate kako bi pridobili mlade ljude da se zakače za elektronske cigarete", rekao je Kuomo. "To je kriza javnog zdravlja i danas joj je kraj", dodao je on.

Zabrana u Njujorku odmah stupa na snagu. Biće dozvoljena prodaja elektronskih cigareta samo sa ukusom duvana i mentola.

Savezna država Mičigen je takodje odobrila zabranu ukusa, ali ta mera još uvek nije stupila na snagu. Druge američke savezne države takodje razmatraju takvu zabranu.

Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju aktivirali su hitne mere kako bi se pozabavili nedavnom rastućom pojavom bolesti pluća, za koje su okrivljene elektronske cigarete.

Širom SAD ima gotovo 400 potvrdjenih i sumnjivih slučajeva, uključujući najmanje šest smrtnih slučajeva.

Elektronske cigarete prodaju se kao bezbednija opcija od običnih duvanskih cigareta. Američke sanitarne službe upozorile su najvećeg proizvodjača elektronskih cigareta, JUUL-a, da ne upotrebljava takve tvrdnje, pošto one još nisu dokazane.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.