AAA

SVET | 12.12.2019 20:25 > 12.12 21:46

Angela Merkel prva na Forbsovoj listi najmoćnijih žena sveta, Ana Brnabić 88.

Angela Merkel, kancelarka Nemalke, deveti put uzastopno je prva na listi 100 najmoćnijih žena sveta za 2019. koju je danas objavio američki časopis "Forbs", a premijerka Srbije Ana Brnabić, je zauzela 88. mesto.

Na drugom mestu "Forbsove" liste je nova predsednica Evropske centralne banke i bivša generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, treća je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, a četvrta predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ovogodišnja lista najmoćnijih žena sveta je opisana kao "zbirka podsticajnih osoba i inovatorki koje na svetskoj sceni redefinišu tradicionalne sturkture moći i ostavlaju trajni uticaj na svaku industriju i sferu uticaja", naveo je časopis na svom portalu.  

"One koriste svoju moć i platforme da se uspnu na lestvicama globalnog biznisa, rešavaju naveće svetske probleme, transformišu kulturne narative i ostvare značajne korake ka napredovanju ka jednakosti", piše "Forbs".

Premijerka Ana Brnabić je po drugi put uzastopno na toj listi, i napredovala je tri mesta jer je prošle godine bila 91.

Za Anu Brnabić u kratkom opisu piše da je ona "prva žena i prva otvoreno gej na mestu premijera tradicionalno konzervativne Srbije" i ukazuje da je ona u svom prvom govoru kao premijerka "pozvala poslanike da izmene posustalu privredu podržavanjem mladih preduzetinka". Ona je kako dalje piše, "razgovarala s predsednikom Kosova Hašimom Tačijom u tekućim naporima da se postigne mirovni dogovor dok se Srbija nada da će se pridružiti EU 2025.".

Kao bivša ministarka za javnu upravu, Brnabić se, piše "Forbs", "zalagala da modernizuje zemlju uvodeći e-upravu i obavezne časove informatike za djake".

Medju pridošlicama na "Forbsovoj" listi je, na poslednjem, 100. mestu, aktivistkinja iz Švedske, 16-godišnja Greta Turnberg koja se bori protiv promene klime.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.