AAA

SVET | 05.09.2015 09:00 > 05.09 09:40

U Austriju jutros stiglo 3.000 izbeglica

Između 2.500 i 3.000 izbeglica stiglo je u poslednjih nekoliko sati u Austriju iz Mađarske, saopštila je danas austrijska policija.

"Na granici sam sa Mađarskom. Priliv ljudi se nastavlja", rekao je Hans Peter Doskozil, načelnik policije u Burgenlandu.

On je rekao da se danas, između 17.00 i 18.00, očekuje dolazak autobusa koji će dalje prevoziti izbeglice do drugih mesta u Austriji ili možda do Nemačke.
 
Austrijski kancelar Verner Fajman je posle jučerašnjeg razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel saopštio da će dve zemlje dozvoliti da migranti pređu granicu zbog situacije u Mađarskoj.  
 
On je takođe rekao da očekuje od Budimpešte da poštuje kvote EU za prihvat podnosilaca zahteva za azil, iako su taj predlog i Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka već odbacile.
 
Više stotina izbeglica u Mađarskoj krenulo je juče ka zapadu pešice pošto su probile policijski kordon u mestu Bičke, gde su zadržani protiv svoje volje.

Izbeglice su krenule pešice ka Austriji iz Budimpešte, a mađarske vlasti su kasno sinoć uputile autobuse kojima su izbeglice zatim prevezene do austrijsko-mađarske granice. Granicu su prešli pešice.
 
Za izbeglice koje ne budu želele da ostanu u Austriji, vlasti u toj zemlji će omogućiti da nastave put ka Nemačkoj. Železnica će tokom dana organizovati više vozova za prevoz azilanata.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.