AAA

SVET | 25.02.2020 20:10 > 25.02 20:10

Susedne zemlje ne zatvaraju granice sa Italijom zbog korona virusa

Sve zemlje susedi sa Italijom "obavezale su se da će zadržati otvorene granice jer bi njihovo zatvaranje bilo pogrešno i nesrazmerno", izjavio je danas italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca posle sastanka sa svojim kolegama o merama za suzbijanje koronavirusa održanom u Rimu.

Na kraju sastanka na kome su učestvovali ministri zdravlja Italije, Francuske, Švajcarske, Austrije, Hrvatske i Nemačke kao i komesarka Evropske unije, ministri su takodje odlučili da procenjuju "slučaj po slučaj" i moguće otkazivanje velikih dogadjaja, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Italijanski ministar je rekao da neće biti izmena uslova putovanja za Italijane. On je dodao da se "govori o virusu koji ne prepoznaje granice", i da bi se borilo protiv njega treba "saradjivati, nijedna zemlja ne može da deluje sama".

U zajedničkom saopštenju ministri i EU su obećali da će deliti i standardizovati informacije za putnike koji dolaze iz zona pod rizikom ilii u njih putuju.

Oni će takodje povećati razmenu medicinskih i epidemioloških informacija, a razmenjivaće i podatke o merama koje se usvajaju u suočavanju sa zarazom.

Speranca je branio delovanje vlade premijera Djuzepea Kontea, navodeći da je Italija bila prva zemlja koja je zaustavila sve direktne letove za Kinu i iz nje i jedna od prvih je postavila termičke skenere na svojim glavnim aerodromima.

"Preduzete mere su vrlo rigorozne, vrlo ozbiljne", rekao je on i dodao da treba izbegavati svako dizanje panike. Rekao je da ima poverenja u delovanje odluka donetih u Italiji. Italija je uvela karantin za 11 gradova i brojne restrikcije za polovinu oblasti u zemlji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.