AAA

SVET | 28.02.2020 14:45 > 28.02 14:55

RSE: Karnevalska samba protiv Bolsonara


Karneval u brazilskom Rio de Žaneiru uz uobičajene ritmove sambe i živopisne plesne parade ove godine je imao i kritične tonove kao otpor desničarskom predsedniku Brazila Žairu Bolsonaru kog kritičari optužuju za seksizam, rasizam i nipodaštavajući odnos prema životnoj sredini, pišu svetski mediji.

Parade najboljih škola sambe na karnevalu u Rio de Žaneiru, pored uobičajene uzavrele mešavine muzike, plesa i kostima, ove godine su, navodi Rojters, bile začinjene i provokacijama na račun Bolsonara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kao i svake godine na centralnom dogadjaju karnevala, na "sambodrom" (sambodrom) pred 90.000 gledalaca izašli su predstavnici 13 najpoznatijih škola sambe iz Rija, stotine živopisno i ponekad oskudno obučenih plesača i muzičara iza posebno dizajniranih pokretnih platformi.

Parada u ponedeljak, koja je trajala do ranih jutarnjih sati u utorak, dotakla je mnoge teme, izmedju ostalog Bolsonara, kontroverznu i polarizujuću ličnost koja je položila zakletvu prošle godine, navodi Rojters i ukazuje da ga njegove pristalice hvale zbog naglog pada broja nasilnih zločina i poboljšanja ekonomije, dok ga kritičari optužuju za rasizam i seksizam i za stavove prema životnoj sredini.

Brazilski glumac i komičar Marselo Adnet pojavio se na paradi škole sambe Sao Klemente obučen kao Bolsonaro, podrugljivo izvodeći sklekove, salutirajući i pucajući iz imaginarnog pištolja, što je, kako ukazuje Rojters, radio bivši vojni oficir tokom svog dosadašnjeg predsedničkog mandata.

Na platformi Sao Klementa takodje su bili natpisi "U redu je?", što je popularna Bolsonarova uzrečica, kao i "To je bio Leonardo di Kaprio", čime se ismeva predsednik što je prošle godine okrivio holivudskog glumca za požare u Amazonu.

U nedelju se čuvena škola sambe Mangveira osvrnula na rast desničarske religiozne ostrašćenosti i povećanje policijskog nasilja u prvoj godini vladavine Bolsonara. Medju pesmama Mangveire bila je i "Ne mesiji s pištoljem u ruci", što je referenca na Bolsonara, čije je srednje ime Mesijas i koji podržava pravo na posedovanje oružja.

Dok su pojedine škole ismevale Boslonara, predsednik se nije mogao videti na najčuvenijoj brazilskoj žurci, ukazuje Asošiejted pres.

I drugi političari su propustili priliku da vide i da budu vidjeni na paradi u Riju, čime je prekinuta višedecenijska tradicija političara i s levice i s desnice koji su nastojali da iskoriste karneval, navodi AP i dodaje da su brazilski političari danas često u središtu kritika nastupa škola sambe, pa zato izbegavaju najveću brazilsku kulturnu predstavu.

Bolsonaro takodje predvodi nagli zaokret Brazila ka desničarskim i konzervativnim političarima koji odbacuju karneval kao razvrat i preterivanje.

Politikolog s univerziteta u Rio de Žaneiru Serhio Praka rekao je da je karneval uvek bio političan, ali da su ranije kritike bile šire, dok su poslednjih godina ličnije i fokusirane na odredjenog političara, pa je tako prethodni predsednik Mišel Temer predstavljen kao "neoliberalni vampir".

S velikim korupcionaškim skandalom koji trese Brazil sedam godina i izlaskom zemlje iz brutalne recesije, situacija nije dobra, pa bi, dodaje Praka, političari na žurkama s mnogo slavlja i alkohola izgledali loše.

Platforma škole sambe San Klemente, nazvana "fabrika lažnih vesti", u ponedeljak je imala ogromnu lutku Pinokija i veliki ekran mobilnog telefona s dezinformacijama koje su kružile na ekstremnodesničarskim mrežama, ukazuje AP, dodajući da je Bolsonaro pobedio 2018. kampanjom uglavnom vodjenom na društvenim medijima, dok su ga protivnici optuživali da širi dezinformacije.

"Ovo nije protest protiv politike, već protiv loših političara koji lažu da bi bili izabrani", rekao je jedan od učesnika parade San Klementea.

Čuveni karneval u Riju uvek je imao element političke satire, ali ga s usponom Bolsonara mnogi učesnici vide kao čin otpora, piše Njujork tajms.

Bolsonaro i gradonačelnik Rija, evangelistički pastor Marselo Krivela, ne skrivaju prezir prema razuzdanom veselju koje parališe veći deo grada usred leta, navodi američki list, ukazujući da je njihov prezir, ako ništa drugo, dodatno podstakao kreativnost, strast i politički teatar na ulicama Rio de Žaneira, posebno na uličnim žurkama i plesnim nastupima širom grada tokom karnevala.

Koreografkinja jedne od plesnih grupa poznatih kao "bloko" Poliana Souza rekla je za Njujork tajms da nastupe na ulicama oseća kao "vrisak otpora".

"Ulice su naše, zašto da ih ne iskoristimo na najbolji način", dodala je ona.

Mišel Krimer iz drugog "blokoa" kaže da je njena grupa nastala samo iz zabave, ali da je s predsednikom koji želi da prestanu da postoje "važno imati glas", dodajući da "otpor znači da se ostane na ulicama".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.