AAA

SVET | 28.05.2020 21:30 > 28.05 21:30

Bašle poziva SAD da zaustave policijska ubistva Afroamerikanaca


Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle pozvala je danas američke vlasti da preduzmu "ozbiljne mere" da se okončaju "ubistva" Afroamerikanaca u rukama policije, osudivši to što je jedan crnac umro za vreme hapšenja u SAD.

"Radi se o poslednjem u dugom nizu ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca u rukama američkih policajaca i onih koji pravdu uzimaju u svoje ruke", rekla je Mišel Bašle u saopštenju.

Džordž Flojd, 46-ogodišnjij Afroamerikanac umro je u ponedeljak uveče u Mineapolisu posle jednog grubog hapšenja čiji snimci su se proširili na društvenim mrežama. Četiri policajca umešana u to su otpuštena a američke lokalne i savezne vlasti istražuju slučaj, ali još nisu podignute optužnice.

"Američke vlasti treba da preduzmu ozbiljne mere da bi okončale ta ubistva i da osiguraju da se zadovolji pravda kada ona budu počinjena", napisala je Bašle.

Ona je izrazila zabrinutost što treba da doda ime Džordža Flojda imenima Breona Tejlora, Erika Garnera, Majkla Brauna i mnogih drugih nenaoružanih Afroamerikanaca koji su tokom godina umrli u rukama policije, kao i osobama kao što je Ahmod Arberi i Trejvon Martin koje su ubili ljudi koji uzimaju zakon u svoje ruke.

Osudjujući to ubistvo ona je pozvala američke vlasti da deluju da okončaju tu seriju ubistava i rekla da treba da budu promenjene procedure, i ustanovljeni sistemi prevencije, a da iznad svega svi policajci koji koriste prekomernu silu treba da budu optuženi i osudjeni za počinjene zločine.

Takodje je ukazala da treba dublje da bude razmotrena uloga rasne diskriminacije u tim smrtnim slučajevima.

Ona je pozdravila to što su američke savezne vlasti objavile da će biti sprovedena istraga ali je izrazila žaljenje što su u velikom broju slučajeva u prošlosti te istrage dovele do toga da su ubistva smatrana opravdanim iz sumnjivih razloga, ili su počinioci kažnjavani adminsitrativnim merama.

Smrt Džordža Flojda izazvala je gnev i nasilne demonstracije u Mineapolisu.

Bašle je rekla da razume taj gnev, ali je pozvala stanovnike tog grada u američkoj državi Minesoti da protestuju mirno.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.