AAA

SVET | 30.05.2020 13:05 > 30.05 13:05

U Francuskoj protest ispred fabrike Renoa protiv ukidanja radnih mesta

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je jutros ispred fabrike Renoa u Mobežu na severu Francuske, protiv odluke proizvodjača automobila da ukine 15.000 radnih mesta u svetu, od kojih 4.600 u Francuskoj.

Demonstranti su se na poziv sindikata zaposlenih u Renou okupili ispred fabrike i pešice prešli oko šest kilometara do zgrade opštine u Mobežu.

Fabrika, koja ima oko 2.100 zaposlenih, ne radi od petka. Uprava fabrike planira da deo proizvodnje prebaci u grad Due koji se nalazi oko 70 kilometara od Mobeža.

"U toku je zemljotres. Želimo da ovde zadržimo fabriku. Za nas je današnji protest veoma važan. Želimo da kažemo vladi i Renou da su zaposleni i stanovnici tog dela grada veoma vezani za fabriku", rekao je jedan demonstrant.

Zajedno sa zaposlenima u Renou na protestu su bili i gradski odbornici koji su nosili ešarpe u bojama francuske zastave.

Fabrika Reno, u ekonomskim teškoćama zbog epidemije korona virusa, saopštila je u petak da će ukinuti oko 15.000 radnih mesta u fabrikama u svetu u okviru trogodišnjeg plana štednje oko dve milijarde evra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.