AAA

SVET | 02.06.2020 21:55 > 02.06 21:55

U Francuskoj skup protiv policijskog nasilja


Nekoliko hiljada ljudi koji osudjuju policijsko nasilje okupilo se danas ispred suda u Parizu, javila je agencija Frans pres i dodala da je skup održan uprkos zabrani okupljanja, uvedenoj zbog pandemije.

Povod za pariski skup su protesti u SAD protiv policijske brutalnosti, a organizovao ga je odbor za podršku porodici Adame Traorea, 24-godišnjeg crnca koji je 2016. godine umro posle privodjenja.
"Danas to nije borba porodice Traore, već borba svih nas. Danas kada se borimo za Džordža Flojda (Afroamerikanca ubijenog u SAD), borimo se za Adamu Traorea", izjavila je Asa Traore, njegova sestra na skupu tokom kojeg su demonstranti skandirali "Pobuna" i "Ceo svet mrzi policiju".

Asa Traore je rekla da je ono što se dešava u SAD "odjek onoga što se dešava u Francuskoj". Podsetila je da je njen brat Adama 19. jula 2016. godine umro u jednoj kasarni na periferiji Pariza, dva sata posle hapšenja.

Ta afera, koja se pretvorila simbol policijskog nasilja, postala je "bojno polje" stručnjaka. Prošle nedelje je sudska ekspertiza odbacila odgovornost žandarma, dok je danas objavljen drugi izveštaj koji je napravljen na zahtev porodice i u kojem se dovodi u pitanje tehnika žandarmerije prilikom privodjenja.

Skup je održan uprkos zabrani pariske policijske prefekture zbog sanitarnih mera protiv širenja korona virusa, ali i zbog straha od eventualnih nereda.

Policijski prefekt Pariza Didije Lalman je danas pre skupa rekao da policija nije ni nasilna ni rasistička.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.