AAA

SVET | 02.07.2020 17:20 > 02.07 17:20

Indonezija zabrinuta zbog bejbi buma usled pandemije

Vlasti Indonezije koja je na četvrtom mestu u svetu po broju stanovnika, zabrinute su zbog bejbi buma usled pandemije korona virusa.

Agencija za planiranje porodice očekuje dodatnih 400.000 porodjaja zbog mera izolacije koje su ograničile pristup kontracepciji.
Upotreba kontracepcije je od početka epidemije u martu "drastično opala", potvrdio je agenciji Frans pres šef indonežanske službe za planiranje porodice Hasto Vardojo.

Zdravstveni zvaničnici strahuju od povećanog broja abortusa ili smrti majki. "Takodje smo zabrinuti (zbog rizika) od neuhranjenosti, ne mogu sve porodice da priušte da dobro hrane decu", dodaje Vardojo.

Pošto je pristup bolnicama postao otežan, vlasti su morale da pronadju kreativna rešenja za promovisanje kontrole radjanja, pa su motorizovane lekarske ekipe obilazile sela kako bi upozorile stanovništvo da nije dobar trenutak za pravljenje beba.

"Možete da imate seksualne odnose. Možete se venčati. Ali, nemojte zatrudneti... Tate, kontrolišite se... nema seksa bez kontracepcije", upozoravali su lekari preko megafona.

Indonezija sprovodi politiku planiranja porodice još od Suhartove diktature pre 50-ak godina, što je u velikoj meri smanjilo stopu radjanja, pa je broj dece po majci 2,34 u ovoj zemlji sa gotovo 270 miliona stanovnika.

Ove nedelje je pokrenuta velika akcija podele kontraceptivnih sredstava za oko milion Indonežana i to u samo jednom danu. Prezervativi su u Indoneziji i dalje nepopularni, a 98 odsto korisnika kontraceptivnih sredstava su žene koje koriste hormonske injekcije ili kontraceptivne pilule.

U Indoneziji je više od 57.000 osoba zaraženo korona virusom, a gotovo 3.000 je umrlo od posledica bolesti, ali se pretpostavlja da ima mnogo više zaraženih zbog ograničenog broja testova.

Najčitanije sada

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.