AAA

SVET | 10.07.2020 20:15 > 10.07 20:15

Unesko jako žali zbog odluka turskih vlasti oko Aja Sofije


Unesko jako žali zbog odluke turskih vlasti da "izmene status Aja Sofije", donete bez prethodnog razgovora, izjavila je večeras u saopštenju direktorka Uneska Odre Azule.

Unesko je reagovao na objavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o otvaranju bivše crkve Aja Sofije u Istanbulu za muslimanske molitve nekoliko sati pošto je sud otvorio put ka njenom pretvaranju u džamiju ukinuvši njen sadašnji status muzeja.
Državno veće najviši upravni sud Turske presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer su sumnjali u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Aja Sofija je upisana u spisak Svetske baštine Uneska kao muzej, a to za sobom povlači niz preuzetih pravnih obaveza, navodi se u saopštenju te organizacije UN.
Prema tome, kako se dodaje, država mora da osigura da se ne prave izmene izuzetne univerzalne vrednosti zdanja zapisanog na njenoj teritoriji, a svaka izmena zahteva od države da prethodno obavesti Unesko i, ukoliko je potrebno, da to razmotri Odbor za svetsku baštinu.

Aja Sofija kao deo Istorijske oblasti Istanbula ima jaku simboličnu, istorijsku i univerzalnu vrednost, navodi se u saoštenju.

Kako se dodaje, Unesko je to preneo vlastima u Turskoj u više pisama i poziva turske vlasti da krenu u dijalog pre nego što donesu bilo kakvu odluku koja bi mogla da utiče na univerzalnu vrednost tog zdanja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.