AAA

SVET | 16.07.2020 16:55 > 16.07 16:55

Vatikan dao smernice za istraživanje seksualnog zlostavljanja dece

Vatikan je na inicijativu pape Franje danas izdao smernice sveštenicima o postupku istrage seksualnog zlostavljanja maloletnika u okrilju crkve.

Taj dokument je "instrument" za pomoć crkvenim vlastima u "delikatnom zadatku korektnog vodjenja slučajeva" koji uključuju sveštenike "kada su optuženi" za zloupotrebu maloletnika, objasnio je u saopštenju španski kardinal Luis Ladaria Ferer.
Papa Franja kome je borba protiv seksualnih napada u okviru Katoličke crkve jedan od prioriteta, u februaru 2019. se na sastanku sa 114 predsednika biskupskih konferencija obavezao da će "dati jedinstvene smernice za crkvu", pre svega pravne reference koje su već na snazi na gradjanskom i kanonskom nivou.

Danas objavljeni dokument ne donosi nove standarde, već obrazac za prijavu zločina. Upozoreni zvaničnik mora da saopšti identitet osumnjičenog sveštenika, ministarstva, datum dogadjaja i ime žrtve, mere koje je preduzela crkvena vlast, a u slučaju krivičnog postupka, ime tužioca i advokata.

Katoličku crkvu već godinama potresaju skandali sveštenika-pedofila koji su zlostavljali decu u više zemalja, posebno u SAD, Čileu i Nemačkoj.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.