AAA

SVET | 24.07.2020 16:45 > 24.07 16:45

Desetine madjarskih novinara dale otkaz posle otpuštanja glavnog urednika

Desetine novinara, uključujući vodeće urednike madjarskog nezavisnog informativnog portala Index.hu, dalo je danas otkaze u znak protesta zbog otpuštanja glavnog urednika.

Blizu 60 članova redakcije reklo je da napušta taj najpopularniji madjarski portal jer je otpuštanje Šabolća Dula (Szabolcs Dull) ugrozilo profesionalnu nezavisnost i budućnost tog medija.
U znak solidarnosti sa Indeksom za večeras je najavljen ulični protest.

Taj portal je odavno meta premijera Viktora Orbana koji ga je jednom nazvao "fabrikom lažnih vesti", a nedavno su Orbanovi saveznici preuzeli kontrolu nad prodajom prostora za reklame tog sajta što je bio predznak šta će biti s njegovom nezavisnošću.

Prošlog meseca Indeks je pomerio svoju ocenu na "barometru nezavisnosti" s kategorije "nezavisan" u kategoriju "u opasnosti", posle čega je uprava najavila reorganizaciju redakcije, čemu se uredništvo usprotivilo.

Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova početkom meseca je u pismu izrazila solidarnost sa zaposlenima portala Indeks i ocenila da oni rade "u veoma teškim uslovima".

"Pratim situaciju oko Indeksa sa zabrinutošću", ukazala je Jurova.

Sloboda medija u Madjarskoj znatno se pogoršala od Orbanovog povratka na vlast 2010. godine i država direktno kontroliše stotine lojalnih izdanja finansirajući ih velikim sredstvima iz budžeta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.