AAA

SVET | 09.08.2020 19:45 > 09.08 19:45

Donatori odlučili da pošalju pomoć direktno stanovništvu Libanu radi sprečavanja zloupotreba


Više od 30 učesnika medjunarodne donatorske konferencije za Liban postiglo je dogovor da pomoć bude upućena direktno stanovništvu radi sprečavanja vlasti da zloupotrebe sredstva.

"Učesnici su se složili da njihova pomoć treba da bude koordinisana pod okriljem UN i dostavljena direktno libanskom narodu, uz maksimalnu efikasnost i transparentnost", navodi se u zajedničkoj izjavi sa konferencije, prenosi Frans pres.
Oni su obećali pomoć za "verodostojnu i nezavisnu" istragu ovonedeljne eksplozije u Bejrutu, a podršku za oporavak Libana uslovili su sprovodjenjem reformi koje traže libanski demonstranti, prenosi Asošiejted pres.

Današnju donatorsku konferenciju održanu putem video veze organizovali su Francuska i Ujedinjene nacije radi slanja hitne pomoći Libanu.

Učesnici konferencije naveli su u zajedničkoj izjavi i da "Liban nije usamljen u ova strašna vremena".

Liban, poznat po korupciji i zloupotrebi javnih sredstava i nevidljivim infrastrukturnim projektima, navodi AP, pogodjen je jakom eksplozijom oko 2.750 tona amonijum nitrata uskladištenog u bejrutskoj luci koja je razorila deo grada. U eksploziji u utorak uveče poginulo je najmanje 160 ljudi, a povredjeno je oko 6.000.

Eksplozija je izazvala dodatan gnev gradjana Libana koji dugo optužuju vlasti za korupciju i nemar.

Posle jučerašnjih sukoba demonstranata i policije u Bejrutu, premijer Libana Hasan Diab najavio je da će predložiti održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Večeras su izbili novi sukobi policije i demonstranata.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.