AAA

SVET | 09.08.2020 21:15 > 09.08 21:15

Donatori obećali Libanu pomoć vrednu 250 miliona evra


Učesnici medjunarodne donatorske konferencije za Liban obavezali su se danas da toj zemlji upute pomoć vrednu 252,7 miliona evra, saopštila je Francuska.

Na konferenciji, čiji je domaćin bio predsednik Francuske Emanuel Makron, donatori su obećali da će hitno obezbediti pomoć u čijem su fokusu lekovi, bolnice, škole, hrana i smeštaj, navodi Asošiejted pres.
Više od 30 učesnika konferencije prethodno je postiglo dogovor da pomoć bude upućena direktno stanovništvu radi sprečavanja vlasti da zloupotrebe sredstva.

"Učesnici su se složili da njihova pomoć treba da bude koordinisana pod okriljem UN i dostavljena direktno libanskom narodu, uz maksimalnu efikasnost i transparentnost", stoji u zajedničkoj izjavi sa konferencije, prenosi Frans pres.

Oni su obećali pomoć za "verodostojnu i nezavisnu" istragu ovonedeljne eksplozije u Bejrutu, a podršku za oporavak Libana uslovili su sprovodjenjem reformi koje traže libanski demonstranti, prenosi AP.

Učesnici konferencije održane putem video veze, koju su organizovali Francuska i UN, naveli su u zajedničkoj izjavi i da "Liban nije usamljen u ova strašna vremena".

Liban, poznat po korupciji i zloupotrebi javnih sredstava i nevidljivim infrastrukturnim projektima, navodi AP, pogodjen je jakom eksplozijom oko 2.750 tona amonijum nitrata uskladištenog u bejrutskoj luci koja je razorila deo grada. U eksploziji u utorak uveče poginulo je najmanje 160 ljudi, a povredjeno je oko 6.000.

Eksplozija je izazvala dodatan gnev gradjana Libana koji dugo optužuju vlasti za korupciju i nemar.

Posle jučerašnjih sukoba demonstranata i policije u Bejrutu, premijer Libana Hasan Diab najavio je da će predložiti održavanje prevremenih parlamentarnih izbora. I večeras su u Bejrutu zabeleženi sukobi policije i demonstranata.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.