AAA

SVET | 12.08.2020 21:00 > 12.08 21:00

Stotine hiljada bez struje više dana posle oluje na američkom Srednjem Zapadu


Stotine hiljada domaćinstava u Ajovi i Ilinoisu i danas su bez struje, dva dana posle retkog olujnog vetra na američkom srednjem zapadu koji je razorio delove električne mreže, sravnio vredna polja kukuruza i u kome je stradalo dvoje ljudi.

Veći deo američke države Ajove i delovi drugih država imali su prekide struje u ponedeljak pošto su vetrovi rušili drveće, kidali stubove za struju i rušili elektro mrežu. Oluja je imala nalete vetra do 180 kilometara na čas blizu Sidar Repidsa, što je snažno kao uragan, dok je prolazila iz istočne Nebraske, preko države Ajove u Viskonsin, Ilinois i Indijanu.
Oluja je napravila sedam tornada u gradskom delu Čikaga, uključujući tornado sa vetrovima jačine 180 kilometara na sat koji je pogodio četvrt Rodžers Park na severnoj strani grada pre nego što je nastavio na jezero Mičigen, navela je Nacionalna meteorološka služba.

Tornado je ostavio štetu na putu dugom 4,8 kilometara pre nego što je stigao do jezera i bio je prvi tornado te jačine koji je pogodio Čikago od 29. maja 1983. godine, navela je ta služba.

Ekipe u celom regionu rade danonoćno da ponovo uspostave struju ali sprečava ih veliko drveće koje blokira mnoge puteve i stoji na vodovima za struju. Drveće mora biti uklonjeno pre nego što struja može da se uspostavi.

Tri najveća grada u Ajovi De Moin, Sidar Repids i Devenport i dalje su danas imali puno delova bez struje.

Kompanija Alijans enerdži navela je da je oko 176.000 njenih korisnika bez struje, pola od njih je u oblasti Sidar Repidsa. Druga kompanija MidAmeriken Enerdži je navela da je 139.000 njihovih korisnika u Ajovi i Ilionoisiu dalje bez struje.  Kasnije danas kompanija KomED navela je da je oko 200.000 njenih korisnika u Čikagu bez struje a Nordern Indiana Pablik Servis da je i dalje u mraku 18.500 korisnika.

Kompanija Mediakom saopštila je danas da je ponovo uspostavila internet za oko pola od svojih 340.000 korisnika koji su dan pre toga bili u prekidu u Ajovi, Ilinoisu i Indijani ali da mnogi drugi mogu da ostanu bez servisa dok im se ne vrati struja, što bi na nekim mestima moglo da traje više dana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.