AAA

SVET | 13.08.2020 11:25 > 13.08 11:26

Teorije zavere posle eksplozije u Bejrutu - krivicu svaljuju na Izrael (VIDEO)


Samo nekoliko sati posle razorne eksplozije u bejrutskoj luci, teorije zavere o uzrocima katastrofe u glavnom gradu Libana proširile su se kao požar na društvenim mrežama.

U eksploziji amonijum nitrata 4. avgusta u Hangaru 12, poginulo je više od 170 i povredjeno oko 6.500 ljudi, a stotine hiljada ostalo je bez krova nad glavom.
Fotografije i video snimci na kojima se vidi eksplozija nalik na eksploziju atomske bombe i apokaliptične posledice širom mediteranske metropole su u roku od nekoliko minuta poostavljene na društvenim mrežama.

Pošto nije bilo jasnih odgovora i u očekivanju rezultata zvanične istrage neki od tih postova na internetu su samo poslužili širenju dezinformacija.

Video na kome se vidi raketa na nebu je brzo iskorišćen kao dokaz napada libanskog suseda i bivšeg ratnog protivnika Izraela.

Medjutim, proverom Frans presa je utvrdjeno da je slika rakete digitalno dodata na video posle nekoliko ranijih postova istog snimka na kojima nije bilo takvog projektila.

Postavljen je i snimak na kome se vidi kako raketa pada na jedno drugo mesto u bejrutskoj luci uz naznaku da je "snimljen termalnom kamerom", ali je otkriveno da je dodat filter i da je raketa umetnuta.

U nastojanju da podupru upiranje prsta na Izrael, sa kojim je Liban i dalje zvanično u ratu, video snimci su pokazali kako navodno bespilotna lettelica baca neidentifikovani objekat nad lukom nekoliko sekundi pre eksplozije.

Povrdjeno je da je dron izraelski ali ne u vezi sa eksplozijom 4.avgusta već činjenicom da su izraelske bespilotne letelice nekoliko dana ranije letele nad južnim Libanom.

Dodata je i fotografija premijera Izraela Benjamina Netanjahua na kojoj drži mapu Bejruta, ali ona datira iz septembra 2018. godine kada je izraelski lider na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN pokazivao i osudjivao navodne "tajne pozicije" libanske šiitske ekstremističke orgnizacije Hezbolah.

On je stavio prst na područje kraj bejrutskog medjunarodnog aerodroma, nakoliko kilometara daleko od luke.

Eksplozija u luci ostavila je krater dubok 43 metra, rekli su libanski bezbednosni izvori pozivajući se na procenu francuskih eksperata za pirotehniku.

Medjutim, lažne fotografije iskrsle su na društvenim mrežama u mnoštvu snimaka velikog razaranja u Bejrutu.

Na jednoj se vide sasvim izgoreli "uvezeni automobili".

Ta fotografija napravljena je u kineskoj provinciji Hebei 2015. godine posle eksplozije u hemijskom skladištu.

Krater koji je ostao posle eksplozije pogrešno je označe kao poprište eksplozije u Bejrutu.

U medjuvremenu je premijer Libana Hasan Diab podneo ostavku svoje Vlade posle gnevnih protesta na ulicama Libana zbog korupcije i nemara koji se krive za katastrofu.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.