AAA

SVET | 01.10.2020 20:35 > 01.10 20:35

Švedska firma u Nemačkoj kažnjena sa 35 miliona evra zbog špijuniranja zaposlenih

 Poverenik za zaštitu podataka u nemačkom gradu Hamburgu je danas kaznio švedsku kompaniju za maloprodaju odeće "H and M" sa 35,3 miliona evra zbog špijuniranja svojih zaposlenih.

Poverenik je rekao da je ta kompanija u svom centru u Nirnbergu o zaposlenima prikupljala privatne informacije "od prilično bezopasnih detalja, do porodičnih pitanja i verskih uverenja".
Informacije o tome su u kompjuterskom sistemu kojem može da pristupi 50 direktora i "korišćene su, izmedju ostalog, za dobijanje detaljnog profila osoblja radi preduzimanja mera i donošenja odluka o njihovom zaposlenju".

Poverenik Johanes Kaspar je rekao da je ta aktivnost dovela do "veoma velikog zadiranja u gradjanska prava zaposlenih" te kompanije.

Kršenje privatnosti osoblja je otkriveno kada su podaci nakratko postali vidljivi svima u kompaniji.

Kompanija "H and M" je saopštila da to što se radilo nije u skladu s njenim uputstvom, ali da ipak preuzima punu odgovornost i izvinjava se zaposlenima, a najavila je i kažnjavanje odgovornih za to.

Poverenik je pozdravio odluku kompanije da isplati obeštećenje zaposlenima i preduzme mere da bi sprečila dalje kršenje privatnosti.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.