AAA

SVET | 27.10.2020 21:00 > 27.10 21:00

UNESCO: Univerzalni pristup nauci potrebniji nego ikada zbog korona virusa


Tokom pandemije se pokazala solidarnost medjunarodne naučne zajednice, izjavila je danas generalna direktorka Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO) Odre Azule (Audrey Azoulay) založivši se za univerzalni pristup napretku nauke.

Odre Azule je to izjavila povodom zajedničkog apela u korist "otvorene nauke" koji je pokrenuo UNESCO zajedno sa još tri organizacije sa sedištem u Ženevi: Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), Visokim komesarijatom UN za ljudska prava i Evropskom laboratorijom za nuklearno istraživanje (CERN).
Te četiri organizacije zatražile su od medjunarodne zajednice da preduzme neophodne mere kako bi se osigurao univerzalni pristup napretku nauke i njenoj primeni.

"Otvorena nauka" znači slobodan pristup naučnim publikacijama, podacima i infrastrukturama kao i na pristup softverima, obrazovnim resursima i otvorenim tehnologijama kao što su testovi i vakcine.

"Nikada potreba za univerzalnim pristupom nauci nije bila toliko očigledna, a ipak pre Kovida-19, tek je svaka četvrta naučna publikacija bila otvoreno dostupna, a to znači da je milioninima istraživača bila uskraćena prilika da pročitaju delo svojih kolega", rekla je Odre Azule.

Po njenim rečima, zdravstvena kriza je pokazala neverovatan potencijal naučne saradnje na medjunarodnom nivou. Dodala je da je ta saradnja omogućila svetu da se vrlo brzo utvrdi genom virusa SARS-CoV-2.

"Solidarnost koju je pokazala naučna zajednica predstavlja model za budućnost", rekla je generalna direktorka UNESCO-a.

Od korona virusa u svetu je umrlo više od 1,1 miliona ljudi od decembra 2019. kada se virus prvi put pojavio u Kini.

Kina je brzo uspela da utvrdi genom virusa i da saopšti rezultate što je kasnije omogućilo naučnicima širom sveta da razviju nove alate za dijagnostiku što je SZO pozdravila u nekoliko navrata.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.