AAA

SVET | 27.11.2020 17:10 > 27.11 17:10

U SAD danas 'Dan NEzahvalnosti' u čast indijanskog i drugog starosedelačkog nasledja


Danas je u SAD nezvanični "Dan NEzahvalnosti" (UNThanksgiving) kojim se neformalno izražava poštovanje prema indijanskom i starosedelačkom nasledju.

Sajt vesti MSN piše da dok su mnogi juče, u četvrtak, zvaničan godišnji praznik "Dan zahvalnosti", proslavili s porodicama oko bogate trpeze, drugi danas "pozivaju ljude da se sete onih koji nemaju takav topao osećaj" i njima je posvećen današnji "protiv-praznik".
List "Vašington igzeminer" je objasnio da termin "#UNThanksgiving" na Tviteru znači "prepoznavanje i priznavanje istorije, aktivizma i otpora domorodačkog stanovništva i američkih domorodaca" evropskoj kolonizaciji severnoameričkog kontinenta.

I Jutjub je "UNThanksgiving" kao nezvanični praznik promovisao ove godine, rekavši da to znači "priznavanje i poštovanje vekova autohtonog otpora" kolonizatorima i obrazovanje javnosti o tome.

Dugo u SAD ima kritike, čak i protesta protiv "Dana zahvalnosti", aktivisti su ukazivali na izmišljotine povezane s tim praznikom, naročito reviziju nasilne kolonijalističke istorije da bi danas prošlost bila ulepšav ana, te i prihvatljivija.

"Dan NEzahvalnosti" se uglavnom "slavi" na zapadnoj obali SAD. To je prvi put bilo 1975. godine simboličnim "Skupom domorodačkog stanovništva u zoru" u nekadašnjem zatvoru na ostrvu Alkatraz, pred obalom San Franciska, u Kaliforniji.

Navodno se tamo još mogu videti parole ispisane na zidovima tokom tog prvog skupa 1975. godine na ostrvu, a pre svega jedna: "Indijanci su dobrodošli".

"Dan NEzahvalnosti" je istog dana kada i "Nacionalni dan žalosti" na istočnoj obali SAD, koji na sličan način protiče u godišnjem protestu u Plimutu, u državi Masačusets, u organizaciji "Ujedinjenih američkih domorodačkih stanovnika Nove Engleske". Taj "Nacionalni dan žalosti" obeležava se od 1970.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.