AAA

SVET | 14.01.2021 14:30 > 14.01 14:36

U Briselu uhapšeno 116 osoba posle protesta zbog smrti mladića afričkog porekla posle hapšenja (VIDEO)


Policija u Briselu uhapsila je 116 osoba posle protesta zbog smrti mladića afričkog porekla koje je umro u pritvoru posle nasilnog hapšenja.

Policija je saopštila da je u centru Brisela došlo do nasilja posle jučerašnjih mirnih protesta oko 500 demonstranata od kojih su neki nosili obeležnja "Crni životi su važni".
Policija je saopštila da je grupa demonstranata, izmedju 50 do sto ljudi, ostala na ulici i izazvala incidente i sukobe sa policijom u kojima je povredjeno nekoliko policajaca.

Prema policijskom saopštenju, demonstranti su palili vatru, bacali predmete na policajce i oštetili nekoliko policijskih vozila i razbili prozor i vrata na policijskoj stanici.

Medju 116 uhapšenih je 30 maloletnika, a jednog demonstranta je zbrinula hitna pomoć, saopštila je policija.

"Pravda mora pred sud da izvede one koji su rušili i povredili pet policajaca, uključujući policajku koja je hospitalizovana", rekao je danas šef savezne policije Mark De Mesmaeker za televiziju RTBF.

On je rekao da treba pažljivo postupati u tom slučaju kao i u vezi tragične smrti Ibrahima.

Belgijsko tužilaštvo zatražilo je da se imenuje istražni sudija, posle smrti 23-godišnjeg Crnca koga su vlasti identifikovale samo kao I.B.

Tužilaštvo je saopštilo da je on uhapšen 9. januara nakon što je navodno pokušao da pobegne od policije koja je legitimisala okupljene u centru grada uprkos ograničenjima zbog KOVID-19.

Odveden je u policijsku stanicu gde se onesvestio, a zatim prebačen u bolnicu, gde je proglašen mrtvim, saopštila je kancelarija.

Tužilaštvo je saopštilo da belgijski "Komitet P", nezavisno telo koje nadgleda policijske službe, otvorilo istragu a naložena je i obdukcija i toksikološki testovi.

Belgijski mediji su preneli da je muškarac telefonom snimao policiju u subotu kada su policajci odlučili da izvrše proveru lične karte nad njim.

Tužilaštvo je saopštilo da je zaplenilo snimke sa video-nadzora iz policijske stanice i sa mesta hapšenja.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.