AAA

SVET | 08.03.2021 20:50 > 08.03 21:06

U Senegalu neredi na skupu pristalica opozicionara Usmana Sonka (VIDEO)


Senegalska policija danas je upotrebila suzavac protiv pristalica opozicionara Usmana Sonka (Ousmane Sonko) koji su se okupili u centru Dakara.

Nekoliko hiljada ljudi, medju kojima i deca, okupilo se na trgu u Dakaru. Iako su demonstrati nosili belu zastavu, neki od njih su gadjali policiju kamenicama. Policija je odgovorila suzavcem.

Neredi nisu dugo trajali, ali to ukazuje da su i dalje tenzije, iako je Sonko uhapšen 3. marta, danas pušten na uslovnu slobodu. Sonko je optužen za silovanje.

Protesti i neredi u Dakaru počeli su prošle srede hapšenjem glavnog protivnika vlasti. Protesti su obično završavani sukobom demonstranata i policije, kao i pljačkanjem prodavnica. U tim neredima je poginulo pet ljudi.

Mnogi Senegalci su takodje nezadovoljni sve lošijim životnim uslovima posebno od početka pandemije korona virusa pre godinu dana.

Sonko je zvanično bio uhapšen zbog ugrožavanja reda i mira, jer je zajedno sa pratnjom išao na sud u koji je pozvan zbog optužbe jedne marserke da ju je silovao.

Protivnik vlasti smatra da je protiv njega organizovana zavera i namera vlasti da ga ukloni zbog predstojećih predsedničkih izbora. Sonko je bio kandidat na prethodnim predsedničkim izborima na kojima je pobedio Maki Sal (Macky). Predsednik Senegala negira optužbe opozicionara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.