AAA

SVET | 21.04.2021 10:40 > 21.04 10:40

Obeležen Dan kineskog jezika u UN


Važna uloga koju zajednički jezik ima u podsticanju medjusobnog učenja istaknuta je na ovogodišnjem obeležavanju Dana kineskog jezika u UN, u okviru čega je organizovan i prvi Video festival kineskog jezika, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Festival koji je juče završen, organizovali su Kancelarija UN u Ženevi, Stalna misija Kine pri UN i CMG, a privukao je učesnike iz 27 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Italiju i Japan. U više od 340 video prijava prikazane su priče o civilizovanoj, modernoj i mladolikoj Kini kroz lična iskustva učesnika u zemlji.
U programu su prikazana ostvarenja praćena "Jezikom proleća", zvaničnom tematskom pesmom Dana kineskog jezika u UN. Pesma aludira na prolazak zime i dolazak proleća, ističući da je promena godišnjih doba neizbežna i da se dešava širom sveta. Virtuelni dogadjaj su uživo prenosili CMG i zvanični kanali UN-ovih društvenih mreža.

Predsednik CMG Šen Haisijung rekao je da je festival metaforično prolećno pismo ili pesma izvedena na "velikoj sceni" UN, koja svetu pruža nadu u mirnu budućnost.

On je istakao i da fraza "mnogi glasovi, jedan svet" tačno obuhvata ono čemu UN teže u multikulturalnom svetu.

Datum za Dan kineskog jezika UN izabran je da se podudara sa žitnom kišom, šestim od 24 solarna termina u kineskom lunarnom kalendaru. Ljudi tog dana odaju poštu Cang Djijeu, važnoj ličnosti drevne Kine za koju se smatra da je izmislila kineske karaktere.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.