AAA

SVET | 09.05.2021 08:55 > 09.05 09:30

U bombaškom napadu kod škole za devojčice u Kabulu 50 stradalih (VIDEO)


Broj stradalih u bombaškom napadu blizu škole za devojčice u većinski šiitskom kvartu u Kabulu porastao je na 50, javilo je danas avganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Portparol ministarstva Tarek Arian rekao je novinarima da je automobil bomba eksplodirao juče ispred škole Sajed al-Šhuhada, i da su još dve bombe eksplodirale kada su uspaničeni djaci izleteli napollje.

On je dodao da je više od 100 osoba povredjeno i da su najveći broj žrtava učenice.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad ali avganistanski predsednik Ašraf Gani optužio je talibane.

"Talibani su iza ovih napada. Oni su već sprovodili slične napade na školske ustanove u prošlosti", rekao je Gani.

Talibani su medjutim odbacili odgovornost ocenivši da je to moguće delo Islamske države.

Eksplozije su se dogodile u kvartu Dašt-e-Barši, nastanjenom šiitima koji su često meta napada islamističkih sunitiskih grupa.

Napad se dogodio u vreme kada su stanovnici išli u nabavku uoči muslimanskog praznika Aid al Fitr koji iduće nedelje označava kraj meseca ramazana.

Napad je izveden nekoliko dana nakon zvaničnog početka povlačenja preostalih američkih i NATO vojnika iz Avganistana koje treba da bude okončano do 11. septembra.

Do povlačenja dolazi u trenutku kada talibani kontrolišu ili su uticajni na više od 50 odsto teritorije Avganistana.

SAD i Evropljani su prethodnog dana pozvali na hitan i bezuslovan nastavak pregovora u Avganistanu optuživši talibane da izazivaju nasilje za vreme povlačenja stranih snaga i blokiraju mirovni proces.

Direktni pregovori vlade u Kabulu i talibana počeli su u septembru u Kataru ali su sada u zastoju. Specijalna konferencija bila je predvidjena za kraj aprila u Turskoj da ponovo podstakne te pregovore ali je otkazana na neodredjeno vreme zbog odbijanja talibana.

Talibani protestuju zbog kašnjenja američkog povlačenja iz Avganistana, prvobitno predvidjenog za 1. maj.

Od početka povlačenja stranih snaga vode se jaki sukobi, posebno u južnoj provinciji Helmand. Američki avioni pomogli su u odvraćanju velike ofanzive talibana zbog koje su hiljade Avganistanaca pobegli da izbegnu nasilje u oblasti Laškar Gah.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.