AAA

SVET | 24.09.2021 23:45 > 25.09 10:43

Postignut sporazum SAD i Huaveja za vraćanje direktorke kompanije u Kinu


Američki sud danas je odobrio sporazum Vašingtona i kineskog telekomunikacionog giganta Huavej prema kome će generalna direktorka te kompanije moći da se vrati u Kinu, a postupak pokrenut protiv nje za "bankarsku proneveru" će biti odložen za kraj 2022. godine. 

Sudija saveznog suda u Bruklinu "prihvatio" je sporazum postignut izmedju američkog ministarstva pravde i advokata Meng Vandžu, finansijske direktorke Huaveja koja je u kućnom pritvoru u Kanadi poslednje tri godine i kojoj su SAD htele da sude na američkom tlu.

Protiv Meng Vandžu je pokrenut proces krajem 2018. godine zbog zavere da se počini bankarska pronevera. Ona je privedena u Kanadi na zahtev SAD.

Ako se taj sporazum ne ospori ili ne prekine do 1. decembra, ceo postupak će na kraju biti odbačen. Sa prihvatanjem tih uslova sporazuma tri godine sudske borbe i tenzija izmedju Pekinga, Vašingtona i Otave će se završiti.

Taj slučaj podstakao je medjunarodni spor i zategli su se odnosi Kine sa SAD i Kanadom. Oko toga su intenzivno pregovarale američke i kineske diplomate.

Prema sporazumu, slučaj izručenja iz Kanade će verovatno biti odbačen i ona će moći skoro odmah da bude oslobodjena. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.