AAA

SVET | 24.10.2021 14:00 > 24.10 14:03

Gutereš povodom Dana UN: Solidarnost je jedini put napred


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je danas povodom 24. oktobra, Dana UN, da svakoj osobi, svuda na svetu, treba obezbediti pristup vakcinama protiv kovida-19, i to što pre.

"Kovid-19, konflikti, glad, siromaštvo i problemi koje donose promene klime podsećaju nas da je naš svet daleko od savršenog. Ali, jasno nam ukazuju i da je solidarnost jedini put napred", naveo je Gutereš u saopštenju povodom 76. godisnjica od osnivanja UN.

On je istakao da se treba okupiti radi zajedničkog odgovora na velike izazove i dostizanju Ciljeva održivog razvoja "tako što ćemo svakoj osobi, svuda na svetu, obezbediti pristup vakcinama protiv kovida-19, i to što pre".

"Tako što ćemo štititi i poštovati prava i dostojanstvo svih ljudi – posebno najsiromašnjih i najugroženijih, devojčica i žena, dece i mladih. Tako što ćemo nastojati da zaustavimo konflikte koji na našem svetu ostavljaju ožiljke i odvažno se obavezati na borbu protiv promena klime za spas planete – i održati reč", naveo je Gutereš.
Podsetio je da su UN nastale pre 76 godina, kao nosilac nade za svet koji je izranjao iz senke katastrofalnog sukoba i dodao da danas žene i muškarci svetske organizacije i dalje šire tu nadu u celom svetu.

"Vrednosti na kojima se već 76 godina temelji Povelja UN – mir, razvoj, ljudska prava, i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja. Danas, kad obeležavamo Dan UN, neka nas ti ideali ujedine i podstaknu da u potpunosti ostvarimo obećanje, potencijal i nadu koju simbolizuju Ujedinjene nacije", zaključio je Gutereš. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.