AAA

SVET | 23.01.2022 20:35 > 23.01 20:35

Borel osudio nasilje na demonstracijama u Briselu protiv kovid zdravstvene propusnice


Visoki predstavnik EU Žozep Borel osudio je danas "beuzumnu destrukciju i nasilje" na demonstracijama protiv zdravstvene kovid propusnice danas u Briselu kada je, izmedju ostalog, napadnuta i zgrada Evropske unije.

U poruci preko tvitera Borel se takodje zahvalio saveznoj policiji Belgije na njenom delovanju da suzbije nasilne demonstrante.
Sukobi su izbili danas u Briselu izmedju policije i demonstranata koji su protiv restrikcija vezanih za pandemiju kovida-19, za vreme demonstracija u kojima je učestvovalo desetina hiljada ljudi, prenosi Frans pres.

Sukobi su izbili blizu sedišta Evropske unije, kada je policija upotrebila vodene topove i suzavac da potisne demonstrante koji su koristili kamenje i petarde.

Prema radiju RTL maskirani demonstranti su slomili prozore na ulazu zgrade Službe za spoljne poslove Evropske unije.

Prema vlastima, oko 50.000 ljudi prošetalo se glavnim gradom Belgije, a tu je bilo i učesnika iz više drugih evropskih zemalja. Danas su bile najveće u seriji demonstracija u tom gradu poslednih meseci.

Demonstranti su šetali noseći transparente sa kritikama premijeru Aleksandru de Krou kao i zdravstvenoj propusnici koja je obavezna za ulazak na brojna mesta.

I tokom nekih od ranijih demonstracija protiv zdravstvene potvrde potrebne za ulazak u restorane i na kulturne dogadjaje koji su se redovno održavali u glavnom gradu Belgije poslednjih nedelja izbijali su sukobi sa snagama reda. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.