AAA

SVET | 29.05.2022 11:15 > 29.05 11:15

Grupa žena demonstrirala u Kabulu tražeći svoja prava

Grupa od oko 20 Avganistanki demonstrirala je danas u Kabulu uz uzvike "hleb, rad, sloboda", protiv restrikcija koje su talibani uveli ženama i njihovoj slobodi u Avganistanu, prenosi Frans pres.

Od povratka na vlast u avgustu prošle godine, talibani, islamistički fundamentalisti postepeno oduzimaju slobode koje su žene osvojile poslednjih 20 godina od pada prethodnog režima talibana (1996-2001).
"Školovanje je moje pravo. Otvorite ponovo škole", takodje su skandirale demonstrantkinje, među kojima su mnoge nosile veo koji prekriva lice, okupljene ispred ministarstva obrazovanja.

Hodale su nekoliko stotina metara pre nego što su ih zaustavili talibani u civilu koji su došli da spreče demonstracije, prenosi dopisnik agencije Frans pres.

"Htele smo da pročitamo izjavu ali talibani nam nisu dozvolili", rekla je posle marša jedna od učestnica Žolija Parsi.

"Uzeli su mobilne telefone nekih devojaka i takodje su nas sprečili da slikamo ili snimamo video našeg protesta", dodala je ona.

Od povratka na vlast talibani su uveli niz restrikcija civilnom društvu, medju kojima se veliki deo odnosi na to da se žene povinuju njihovom strogom pogledu na islam.

U velikoj meri su isključili žene iz javnih poslova, ograničili su im prava kretanja, zabranili pristup devojčicama višim razredima osnovne škole i gimnazijama.

Poslednja restrikcija uvedena je početkom maja, kada je vlada objavila dekret koji je odobrio vrhovni vodja talibana i Avganistana Hibatulah Ahundzada, kojim se nalaže da žene obavezno moraju da nose integralni veo u javnosti.

Talibani su precizirali da su oni za to da se nosi burka, ali da će biti tolerisani i drugi tipovi velova koji dozvoljavaju samo da se vide oči.

Takodje su ocenili da bi bilo bolje za žene da ostanu kod kuće sem ako imaju neki hitan razlog za izlazak.

Nove mere izazvale su osudu medjunarodne zajednice.

Talibani su u petak odbili poziv Saveta bezbednosti UN da povuku te restrikcije ocenivši da je "neosnovana" zabrinutost izražena oko tih pitanja.

U prethodne dve decenije Avganistanke su stekle nove slobode, vratile su se u škole i tražile poslove u svim sektorima društva iako je zemlja ostala društveno konzervativna.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.