AAA

SVET | 26.06.2022 20:15 > 26.06 20:15

U Norveškoj održana komemoracija za žrtve napada u Oslu


Norveški premijer i članovi kraljevske porodice pridružili su se danas u katedrali u Oslu komemoraciji za žrtve oružanog napada u glavnom gradu u vreme kada se održavao godišnji Prajd festival.

Naoružan muškarac otvorio je vatru u četvrti gde je živ noćni život rano u subotu, kada je ubio dvoje ljudi, muškarce od 50 i od 60 godina, i ranio više od 20. Norveške bezbednosne službe nazvali su to islamističkim terorističkim činom.
Osumnjičeni napadač identifikovan kao 42-ogodišnji norveški državljanin poreklom iz Irana je u pritvoru.

Parada ponosa trebalo je da bude održana u subotu ali je otkazana.

Napad se dogodio ispred bara u centru Osla, koji je popularan među pripadnicima LGBT zajednice. Policijski istražitelji rekli su da nije jasno da li je mržnja ljudi na osnovu njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta motivisala napad.

Norveški premijer Jonas Gar Stere (Gahr Stoere) rekao je danas na komemoraciji da je oružani napad u noćnim satima sprečio održavanje Parade ponosa ali "nije zaustavio borbu protiv diskriminacije, predrasuda i mržnje".

On se takodje obratio norveškoj muslimanskoj zajednici.

"Znam kako su se mnogi od vas osećali kada se ispostavilo da počinilac pripada islamskoj zajednici. Mnogi od vas iskusili su strah i nemir. Treba da znate jedno, mi stojimo zajedno, mi smo zajednica i mi smo zajedno za nju odgovorni", rekao je Stere za vreme crkvene komemoracije kojoj je takodje prisustvovala prestolonaslednica Mete Marit (Mette).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.