AAA

SVET | 30.06.2022 17:25 > 30.06 18:26

Robot pravi 3D modele ratnika od terakote u severozapadnoj Kini (VIDEO)

  • Ruke se u deset minuta postepeno okrenu za 180 stepeni i na računaru nastaje 3D model kulturne relikvije.
  • Ikoničan ratnik od terakote stoji mirno, dok robot kruži oko njega sa kamerama montiranim na njegovim mehaničkim rukama.

Robot, kojeg su razvili istraživači Severozapadnog univerziteta u Sijanu, glavnom gradu severozapadne kineske provincije Šansi, dizajniran je da proizvodi tačne digitalne slike, doprinoseći restauraciji kulturnih relikvija. Takođe, pomaže u uštedi vremena potrebnog za njihovu digitalizaciju.

Član istraživačkog tima Su Jang je u video prilogu agencije Sinhua objasnio kako sistem funkcioniše.
Robota čine rotirajuća osnova, dve mehaničke ruke i dva modula za skeniranje, svaki sa ugrađenim 3D skenerom i kamerom visoke rezolucije. Relikvija se postavlja u centralni deo osnove koji je statičan, dok se dve ruke dugačke po jedan i po metar i spojene na periferiji osnove, okreću oko nje, a moduli se kreću skupa sa rukama i skeniraju. Na kraju nastaje 3D model.

"Prednost mehaničke ruke je automatizacija i manje ručnih intervencija", rekao je Su. "Moduli za skeniranje fotografišu iz daljine i mogućnost oštećenja relikvija svode na minimum."

Su je rekao da za ručno merenje i fotografisanje ratnika od terakote radi postavljanja 3D modela može biti potrebno pola dana. Međutim, robotu treba manje od 10 minuta da skenira relikviju, izračuna statistiku merenja površine i oblikuje model. Prema Suovim rečima, 3D modeli precizno odražavaju teksturu površine ratnika sa rezolucijom do 0.05mm, a relikvija može biti izložena i obnovljena u virtuelnom okruženju.

Vojska ratnika od terakote, koju je napravio car Ćinšihuan iz dinastije Ćin (221 pre n.e. 207 pre n.e.) otkrivena je 1974. godine.

"Ovaj metod će doprineti efikasnosti digitalizacije relikvija u muzejima. Planiramo istraživanje i razvoj različitih uređaja prilagođenih različitim veličinama relikvija", rekao je Su za Sinhuu.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.