AAA

SVET | 01.07.2022 20:45 > 01.07 20:45

Asanž se žalio na odluku britanske vlade da naredi njegovo izručenje u SAD


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (Julian Assange) uložio je danas žalbu na odluku britanske vlade da naredi njegovo izručenje u SAD.

Žalba na prošlomesečnu odluku danas je predata Višem sudu u Londonu, a njeno podnošenje predstavlja novi obrt u decenijskoj pravnoj sagi izazvanoj objavljivanjem poverljivih američkih dokumenata na sajtu Vikiliksa.
Pristalice Asanža, koji u nedelju puni 51 godinu, protestovale su danas ispred zgrade britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, zahtevajući njegovo oslobađanje. Među demonstrantima je bila i njegova supruga Stela (Stella) Asanž.

Asanž, australijski državljanin, godinama vodi pravnu bitku pred britanskim sudovima da izbegne izručenje u SAD, gde se suočava sa 17 optužbi za špijunažu i jednom za zloupotrebu računara.

Američki tužioci tvrde da je Asanž pomogao analitičarki obaveštajne službe vojske SAD Čelsi Mening da ukrade poverljive diplomatske depeše i vojna dokumenta, koje je kasnije objavio Vikiliks.

Pristalice Asanža navode da je on novinar koji razotkriva tajne, uključujući zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Londonski sud je u aprilu presudio da bi Asanž mogao da bude izručen u SAD. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je 17. juna nalog kojim se odobrava izručenje Asanža.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.