AAA

SVET | 23.09.2022 14:25 > 23.09 14:27

Kineski poljoprivrednici slave praznik žetve

  • Foto: Poljoprivrednik suši žitarice u selu Vukun u okrugu Nanhe grada Singtai, u severnoj kineskoj provinciji Hebei, 22. septembar 2022. (Foto: Geng Džao/Sinhua)
  • Foto: Xinhua/Geng Zhao

Stotine miliona zemljoradnika u Kini proslavlja danas peti festival žetve, pošto zemlja očekuje veliku žetvu uprkos kovidu-19 i ekstremnim vremenskim prilikama.

Nakon prevazilaženja uticaja prošlogodišnjih neuobičajenih jesenjih poplava na severu, kasne setve ozime pšenice, sporadičnog ponovnog pojavljivanja slučajeva kovida-19 i velikih vrućina i suše u nekim južnim regionima, Kina je zabeležila povećanje proizvodnje letnjeg žita i ranog pirinča. i očekuje još jednu žetvu ove godine, prenosi Sinhua.
U agro-ekspo parku u jugozapadnom kineskom gradu Čengdu, jednom od mesta proslave ovogodišnjeg festivala žetve, stanovnici okruga Sinđin prisustvovali su jutros većem broju aktivnosti na temu poljoprivrede, kao što su izložbe proizvoda, ceremonije dodele nagrada "najbolji poljoprivrednici" i takmičenja u fitnesu.

"Zahvaljujući tehnološkom napretku, požnjeo sam velike žetve mandarina i bio svedok povećanja godišnjeg prihoda ovih godina", rekao je Tan Đing, jedan od učesnika koji poseduje površinu za sadnju mandarina od preko 2.000 mu (oko 133,33 hektara) u selu Đinlong u Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan.

Pokrenut 2018. godine, festival žetve kineskih poljoprivrednika poklapa se sa jesenjom ravnodnevnicom svake godine, što je jedan od 24 solarna termina kineskog lunarnog kalendara i obično pada između 22. i 24. septembra tokom sezone poljoprivredne žetve u zemlji.

Ukupna kineska proizvodnja žitarica sastoji se od tri dela ranog pirinča, letnjih žitarica i jesenje proizvodnje. Jesenja proizvodnja žitarica čini oko 75 odsto godišnje proizvodnje žitarica. Zemlja ima za cilj da ove godine postigne proizvodnju žitarica od preko 650 milijardi kilograma.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.