AAA

SVET | 27.09.2022 09:15 > 27.09 09:15

Američka alpinistkinja Hilari Nelson nestala na Himalajima

Čuvena američka alpinistkinja Hilari Nelson (Hilaree) nestala je na planini Manaslu u Nepalu, istog dana kada je u lavini stradao i jedan nepalski planinar i za njom se traga, javili su danas organizatori ekspedicije i zvaničnici.

Nelson se spuštala skijama sa planine na Himalajima posle uspešnog uspona sa svojim partnerom Džimom Morisonom kada je imala nesreću. Vrh Manaslu je visine 8.163 metra, što planinu čini osmom po visini na svetu.
"Imala je nezgodu juče pri spuštanju ubrzo posle uspona na vrh. Pokušavamo da utvrdimo šta se dogodilo", rekao je za Frans pres Džiba Gimire iz kompanije koja organizuje ekspediciju.

Istog dana lavina je pogodila planinu Manaslu kada je stradao nepalski planinar, a povredjeno je desetak ljudi, prema turističkom odeljenju nepalske vlade.

Kompanija Nort fejs (North Face), sponzor Nelsonove, potvrdila je da je nestala.

U Instagram poruci kompanija je navela da su u kontaktu sa porodicom 49-godišnje planinarke i podržavaju napore potrage i spasavanja na svaki mogući načn.

Loši meteorološki uslovi, stalni sneg i kiša predstavljali su izazov za alpiniste koji se penju na taj vrh, ali i za spasioce koji nisu mogli da koriste helikoptere da pronadju nastradale.

Gimire je rekao da su uslovi poboljšani danas i da je helikopter upućen na mesto gde je Hilari Nelson nestala.

Svi planinari povredjeni u jučerašnjoj lavini su pronadjeni, prenela je agencija AP. Neki od njih su prebačeni u Katmandu u bolnice zbog povreda.

Stotine planinara i njihovih lokalnih vodiča nalazi se na toj planini u pokušaju da stigne do vrha tokom jesenje sezone za uspone.

Hilari Nelson ima dve decenije dugu alpinističku karijeru. Ona je  2012. bila prva žena koja je za 24 časa stigla na vrh Everesta, najviše planine na svetu, i susedni vrh Lotse.

U Nepalu se nalazi osam od 14 najviših planina sveta i strani planinari koji dolaze da se penju na njegove planine su važan izvor prihoda za zemlju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.