AAA

SVET | 06.10.2022 14:40 > 06.10 14:43

Zeleni napori daju obećavajuće rezultate duž gornjeg toka reke Jangce

Svake kasne jeseni grupe crnoglavih galebova stižu "po rasporedu" u grad Ludžou u gornjem toku reke Jangce. Kružeći iznad vode, crvenokljune okeanske ptice uvek privlače veliki broj posmatrača ptica.

"Uskoro dolazi ovogodišnje vreme za upoznavanje ptica", rekao je Li Tian, stanovnik Ludžoua u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan, prenosi Sinhua.
Pored Ludžoua, ptice selice su takođe česti posetioci Sečuanskog Dejanga, Neiđianga i drugih gradova uz tok reke Tuođiang. Lokalni entuzijasti su osnovali udruženja posmatrača i ljubitelja ptica.

Crnoglavi galeb, retka vrsta ptica sa belim perjem i crvenim kljunom i kandžama, smatra se "barometrom" ekološke sredine u slivovima reka. Uočavanje više takvih ptica odražava obećavajuće rezultate koje su Sečuanski "zeleni napori" doneli poslednjih godina.

Poznat kao "pokrajina hiljadu reka", Sečuan je važno područje očuvanja voda i ključno područje za ekološku izgradnju duž gornjeg toka reke Jangce.

Među brojnim vodenim sistemima Sečuana, reka Tuođiang ima centralnu poziciju, ne samo zato što je ključna pritoka reke Jangce, već i zbog činjenice da 25.500 kvadratnih kilometara kroz koje protiče pokriva najkoncentrisanije, gusto naseljene i ekonomski moćne oblasti u pokrajini.

Od 1990-ih, kontinuirano ubrzanje industrijalizacije i urbanizacije izazvalo je ogromna ekološka opterećenja na reci Tuođiang, čineći je nekada najzagađenijom rekom u Sečuanu.

Shodno tome, 2018. godine pokrenuta je kampanja za prečišćavanje zagađene vode. Nakon godina napora, kvalitet vode reke Tuođiang koja se uliva u reku Jangce sada je dostigao najbolji nivo u poslednjih 20 godina.

Izgradnja čvrste ekološke barijere u gornjem toku reke Jangce ne samo da obezbeđuje ekološku bezbednost nizvodnih voda, već takođe omogućava lokalnim stanovnicima da iskuse lepotu života u dobrom ekološkom okruženju.

Grad Čengdu, glavni grad provincije Sečuan, poslednjih godina je imao više plavog neba zahvaljujući promociji rada na prevenciji i kontroli zagađenja vazduha. Posmatranje snežnog pejzaža dalekih planina postao je novi hobi za lokalno stanovništvo.

Prema Izveštaju koji sadrži podatke o vidljivosti planine Čengdu koji godišnje na platformama društvenih medija objavljuje velika grupa fotografa entuzijasta, broj dana kada su ljudi mogli da vide snežne planine iz centra Čengdua porastao je sa 50 dana u 2017. na 63 dana u 2021.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.