AAA

SVET | 07.10.2022 11:45 > 07.10 12:30

Nobelova nagrada za mir dodeljena aktivistima iz Belorusije, Rusije i Ukrajine


Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodeljena je danas beloruskom aktivisti za prava zatvorenika Alešu Beljackom, ruskoj grupi Memorijal i ukrajinskoj organizaciji Centar za gradjanske slobode.

Pobednika je u Oslu proglasila predsednica norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

Aleš Beljacki (60) je istaknuti beloruski aktivista za ljudska prava, koji se trenutno nalazi u zatvoru bez sudjenja.
Beljacki je osnivač državnog Centra za ljudska prava Vesna (Proleće), koji je osnovan 1996. godine kao odgovor na brutalno gušenje uličnih protesta od strane beloruskog autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka.

"Posvetio je svoj život promovisanju demokratije i mirnog razvoja u svojoj matičnoj državi", saopštio je komitet za Nobelovu nagradu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Nobelovac je prvi put uhapšen 2011. i bio u zatvoru do 2014. godine zbog optužbi za utaju poreza, koje je negirao.

Ponovo je priveden 2020. godine nakon masovnih protesta zbog, kako tvrdi opozicija, nameštenih izbora u Belorusiji zahvaljujući kojima je Lukašenko ostao na vlasti.

Ukrajinski centar za civilne slobode je jedna od vodećih ukrajinskih organizacija za ljudska prava koja je osnovana 2007. godine kada su predstavnici organizacija bivših zemalja SSSR-a odlučili da formiraju prekogranični centar za podršku u Kijevu.

Od početka rata u Ukrajini, Centar radi na identifikaciji i dokumentovanju ruskih ratnih zločina protiv ukrajinskih civila.

Ruska organizacija za ljudska prava "Memorijal" zatvorena je ranije ove godine. Ta organizacija je više od 30 godina radila na razotkrivanju priča miliona nevinih ljudi koji su pogubljeni, zarobljeni ili procesuirani tokom sovjetske ere.

Pre osam godina ta organizacija je u Rusiji stavljena na listu "stranih agenata", za koje vlada tvrdi da su finansirani iz stranih država. Grupa je zatvorena jer nije svoje objave na društvenim mrežama obeležila oznakom "strani agenti", što je zakonska obaveza.

U decembru 2021. Vrhovni sud je naredio da se ova organizacija i svi njeni regionalni ogranci zatvore zbog kršenja zakona iz 2012. Dok je sudija čitao odluku, čuli su se povici "sramota".

Nedelja objavljivanja Nobelove nagrade počela je u ponedeljak dodelom nagrade za medicinu u čast naučnika koji je otkrio tajne neandertalske DNK.

Tri naučnika zajedno su u utorak osvojili nagradu za fiziku jer su pokazali da sitne čestice mogu da zadrže medjusobnu vezu čak i kada su razdvojene.

Nagrada za hemiju dodeljena je u sredu trojici naučnika koji su razvili načine povezivanja molekula koji se mogu koristiti za dizajniranje ciljanih lekova.

Francuska književnica Ani Erno dobila je juče ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost.

Nobelova nagrada za ekonomiju za 2022. biće objavljena u ponedeljak, 10. oktobra.

Nobelova nagrada za mir 2021. dodeljena je novinarima Mariji Resi iz Filipina i Dimitriju Muratovu iz Rusije za njihovu borbu za slobodu izržavanja u svojim zemljama.

Nagrada se dodeljuje pojedincu ili organizaciji koja je "uradila najviše ili najbolji rad za bratstvo medju nacijama".

Nagrada za mir dodeljuje se u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu, a tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.