AAA

SVET | 07.12.2022 15:25 > 07.12 15:26

Kineski naučnici rekonstruisali fenologiju jezerskog leda na visoravni Ćinghaj-Tibet

Kineski naučnici rekonstruisali su kompletan skup podataka o fenologiji (nauka o periodičnosti životnih ciklusa) leda 132 jezera na visoravni Ćinghaj-Tibet od 1978. do 2016. godine, saopštila je Kineska akademija nauka.

Skup podataka je nedavno predstavljen na platformi za razmenu podataka Kineskog nacionalnog centra podataka Tibetanske visoravni, prenosi Sinhua.
Fenologija leda jezera je uočljiv pokazatelj promena u termodinamici jezera kao odgovor na globalno zagrevanje. Zbog ograničenja konvencionalnih posmatranja na tlu, fenologija leda jezera Ćinghaj-Tibet visoravni retko se posmatra i beleži.

Istraživački tim je integrisao tehnike daljinskog istraživanja i numeričkog modeliranja kako bi razvio potpunu, konzistentnu i kontinuiranu vremensku seriju rekonstruisane fenologije leda za 132 jezera na visoravni.

Na osnovu skupa podataka, istraživački tim je otkrio da je za jezera na visoravni Ćinghaj-Tibet skoro 40 godina bilo karakteristično odloženo vreme zamrzavanja, ranije vreme raspadanja leda i kraći periodi pokrivenosti ledom.

Prema Džang Bingu, istraživaču Instituta za istraživanje vazduhoplovnih informacija u okviru Kineska akademije nauka, skup podataka pruža vitalne podatke za praćenje kvaliteta vode i organizama koji žive u vodenom okruženju ili od njega zavise u jezerima. Može se koristiti za različite primene vezane za klimatske promene, limnologijun (grana hidrologije koja se bavi istraživanjem jezera), hidrologiju i ekologiju vodene sredine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.