AAA

SVET | 02.02.2023 22:40 > 02.02 22:44

Zatvoreni iranski reditelj Džafar Panahi počeo štrajk gladju

Iranski reditelj Džafar Panahi, koji se nalazi u zatvoru šest meseci, rekao je da je počeo štrajk gladju da protestvuje zbog uslova u zatvoru, navodi se u saopštenju koje je danas objavila njegova supruga.

Panahi, čiji filmovi su nagradjeni na više evropskih filmskih festivala, uhapšen je u julu pre talasa protesta koji potresaju iranske vlasti od septembra prošle godine.
Iako se nadao da će biti oslobodjen prošlog meseca on je zaddržan u zatvoru Evin u Teheranu.

"Danas kao mnogi ljudi zarobljeni u Iranu nemam drugi izbor nego da protestujem protiv nehumanog ophodjenja sa nečim što mi je najvrednije, svojim životom. Odbijaću da jedem i pijem i da uzimam lekove do oslobađanja", rekao je reditelj čiji štrajk gladju je počeo 1. februara.

"Ostaću u ovom stanju dok, možda, moje beživotno telo ne bude oslobođeno iz zatvora", dodao je on.

Šezdesedvogodišnji Džafar Panahi uhapšen je 11. jula i osuđen na izdržavanje šestogodišnje kazne zatvora izrečene 2010. godine zbog "propagande protiv sistema". Međutim 15. oktobra Vrhovni sud je poništio presudu i naložio novo suđenje zbog čega se njegov branilački tim ponadao da će biti oslobodjen.

Pahani je osvojio Zlatnog lava na Mostri u Veneciji 2000. godine za film "Krug", u 2015. dobio je Zlatnog medveda u Berlinu za "Taksi Teheran" a 2018. godine osvojio je nagradu za najbolji scenario za "Tri lica" na festivalu u Kanu.

"Solidarni smo sa Irancima koji se bore za svoja prava, osuđujemo njegovo hapšenje i pozivamo na oslobađanje", napisao je Berlinski filmski festival na Tviteru.

U Francuskoj, udruženja filmskih stvaralaca ARP i SRF saopštila su da je Panahi započeo štrajk glađu kao odgovor na njegov progon "od strane represivnih i iranskih vlasti koje ubijaju slobodu".

"Moramo kolektivno odgovoriti na ovaj poziv za pomoć", rekli su, pozivajući na njegovo hitno puštanje. Filmski festival u Kanu saopštio je da "ponovo potvrđuje svoju punu podršku (Panahiju) zahtevajući, kao i mnogi umetnici, festivali i organizacije širom sveta, njegovo trenutno puštanje na slobodu".

Panahijev najnoviji film, "Nema medveda", u kojem, kao i u većini njegovih nedavnih radova, glumi i sam režiser, prikazan je na Venecijanskom filmskom festivalu 2022. kada je reditelj već bio iza rešetaka. Osvojio je specijalnu nagradu žirija.

Panahijevo hapšenje u julu usledilo je nakon što je prisustvovao sudskom ročištu za kolegu filmskog reditelja Mohameda Rasulofa, koji je priveden nekoliko dana ranije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.