AAA

SVET | 03.02.2023 18:30 > 03.02 18:30

Protest u Bagdadu zbog daljeg slabljenja iračkog dinara


Oko 150 Iračana protestovalo je danas u centru Bagdada, zahtevajući od vlade da preduzme mere za zaustavljanje ekonomske krize i pad vrednosti iračkog dinara, posle dodatnog slabljenja te valute.

Demonstranti su skandirali protiv premijera Mohameda Šije al-Sudanija, a neki su istakli transparente "Jačanje dolara znači smrt za siromašne i decu" i "Danas ćemo videti ko od poslanika podržava zahteve naroda, a ko je protiv".
Neki od okupljenih su držali slike demonstranata ubijenih tokom masovnih antivladinih protesta započetih krajem 2019. godine.

Mere koje su SAD preduzele poslednjih meseci da suzbiju pranje novca i prebacivanje dolara u Iran i Siriju iz Iraka, veoma su ograničile pristup Iraka toj valuti.

U nekim delovima zemlje juče se na ulici za jedan dolar moglo dobiti 1.750 iračkih dinara, dok je zvanični kurs 1.460 iračkih dinara za dolar.

Većina menjačnica u Bagdadu danas je bila zatvorena, a u Irbilu, na severu Iraka, dolar je vredeo 1.710 iračkih dinara.

Od američke invazije na Irak 2003. godine, iračke devizne rezerve se nalaze u centralnoj banci SAD, Federalnim rezervama, što Amerikancima daje visok stepen kontrole nad iračkim zalihama dolara.

Sistem funkcioniše tako što centralna banka Iraka traži dolare od Federalnih rezervi, a zatim ih prodaje komercijalnim bankama i menjačnicama po zvaničnom kursu, kroz mehanizam nazvan "aukcija dolara".

Po svemu sudeći, ubedljiva većina dolara prodatih na aukciji odlazi na kupovinu roba koje uvoze iračke kompanije. Međutim, političari i predstavnici bankarskog sektora tvrde da su iznosi na fakturama u mnogim slučajevima lažirani ili preuveličani kako bi velike sume novca bile prebačene iz Iraka u Iran i Siriju, zemlje pod američkim sankcijama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.