AAA

SVET | 18.03.2023 18:35 > 18.03 18:35

U Italiji protest zbog ograničenih prava homoseksualnih roditelja

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u Milanu u znak protesta zbog inicijative ultrakonzervativne vlade Đorđe Meloni (Giorgia) da se ograniče prava homoseksualnih roditelja.

Grad Milano je upisivao u matične knjige decu homoseksualnih parova rođenu ili korišćenjem surogat majčinstva zabranjenog u Italiji, ili putem medicinski potpomognute oplodnje.
Međutim, gradonačelnik levog centra Milana Bepe Sala (Beppe) izjavio je da je to prestao da radi pošto mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo pismo u kojem se navodi da je na pravosuđu da o tome odlučuje.

Zajednice homoseksualnih parova legalizovane su u Italiji 2016. godine, ali je ostavljeno po strani pravo na usvajanje.

Odluke koje se tiču dece donose sudovi od slučaja do slučaja, ali ponekad lokalne vlasti preuzimaju inicijativu, kao u Milanu.

"To je jasan korak unazad sa političke i društvene tačke gledišta, a ja sam se stavio u kožu onih roditelja koji su mislili da mogu da računaju na ovu mogućnost u Milanu", rekao je Sala.

Neimenovani predstavnik homoseksualne zajednice izjavio je da oko 20 dece čeka da bude upisano u matične knjige u Milanu, ocenjujući kraj te mogućnosti kao "nepravedan i diskriminatorski".

Đorđa Meloni je od dolaska na vlast 2022. godine naglasila značaj tradicionalnih porodičnih vrednosti.

Ona je pre izbora jednom prilikom rekla "Da prirodnim porodicama, ne lobiju zajednice LGBT".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.