AAA

SVET | 03.08.2016 08:30

Milion dece iz Sirije ne ide u školu


Škole na Bliskom istoku suočavaju se sa velikim budžetskim deficitom pred početak nove školske godine, zbog čega više od milion dece izbeglica u Siriji ostaje van školskih klupa, saoptila je danas organizacija za zaštitu prava dece Njihov svet (Their World).

Više od 2,5 miliona sirijske dece izbeglica živi u Turskoj, Libanu i Jordanu i čekaju priliku da se vrate kućama, upozoravaju Ujedinjene nacije.
Petogodišnji gradjanski rat u Siriji stvorio je veliki pritisak na školske sisteme u okolnim zemljama, pa škole u regionu zavise od više milijardi dolara bespovratne pomoći donora kako bi se zadovoljile potrebe obrazovanja.

Medjunarodna zajednica je u februaru obećala 1,4 milijarde dolara za obrazovanje u zemljama koje su prihvatile veliki broj izbeglica iz Sirije. Na donorskoj konferenciji u Londonu prikupljeno je manje od 400 miliona evra, što je milijardu evra manje od obećanog.

Autor izveštaja Kevin Vatkins rekao je da su donatori "prekršili svoja obećanja".

Više od polovine od 500.000 sirijske dece koja borave u Libanu ne dobija nikakvi formalno obrazovanje, uprkos reformama koje omogućavaju održavanje dve smene dnevno u državnim školama, upozorava organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Vač (Human Rights Watch).

Mnoge porodice izbeglica iz Sirije nisu imale izbora i njihova deca moraju da rade kako bi pokrili osnovne troškove koje ne potkrepljuju nedovoljna socijalna davanja i ograničeno kretanje u izbegličkim kampovima.

Deca izbeglice koja su nastavila školovanje u susednim zemljama često ne mogu da nadoknade gradivo i pate od post traumatsog stresa što otežava njihovo školovanje.

Škole prihvataju sirijske izbeglice, ali oni ne mogu da se prilagode. Deca se upišu, ali vrlo brzo napuštaju škole, navode aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.