AAA

SVET | 19.09.2016 23:30 > 20.09 09:42

Ljudski skelet star 2.000 godina nadjen u vodama Grčke

Delovi ljudskog skeleta starog 2.000 godina nadjeni su na mestu potonuća rimskog broda u vodama grčkog ostrva Antikitira, a naučnici se nadaju da će moći da izdvoje uzorak DNK, piše danas britanski naučni časopis "Nejčer" (Nature).

Na tom mestu je 1900. godine nadjen misteriozni, komplikovani "Mehanizam sa Antikitire", najstariji "kompjuter za izračunavanje astronomskih pozicija". Mesto potonuća trgovačkog broda koji datira iz 1. veka pre nove ere, natovarenog umetničkim delima i svakodnevnim predmetima, pretraženo je više puta, a nova istraživanja su u toku.

Dobro očuvane ljudske kosti nadjene su 31. avgusta delovi lobanje, tri zuba, dve kosti ruke, nekoliko rebara i dve butne kosti, za koje se pretpostavlja da su pripadale istoj osobi.

Skelet su našli podvodni arheolozi Okeanografskog instituta Vuds Houl u američkoj saveznoj državi Masačusets, a rezultati prvih analiza pokazali su da su to kosti mladog muškarca.

Specijalisti za DNK analizu pokušaće da iz kostiju izdvoje uzorak DNK, na osnovu kojeg bi mogli da dodju do podataka o poreklu muškarca, ali čekaju odobrenje grčkih vlasti da počnu sa analizama.

Ukoliko izdvajanje DNK bude moguće, to će biti prvi slučaj uzimanja DNK uzorka od žrtve brodoloma iz antičkog perioda, pošto su njihova tela obično na velikim dubinama, gde ih pojedu ribe.

Kosti na mestu brodoloma nadjene su na tom mestu i 1970-tih godina, ali tada nije bilo tehnologije za DNK analizu kakva postoji sada.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.