AAA

SVET | 16.01.2017 12:10 > 16.01 12:14

Oksfam: Prvih osam sa Forbsove liste bogatije od polovine svetskog stanovništva


Jaz izmedju super bogatih i siromašnih veći je nego što se mislilo, a samo osam najbogatijih poseduje isto koliko i 3,6 milijardi ljudi polovina svetske populacije, pokazalo je istraživanje humanitarne organizacije Oksfam sa sedištem u Oksfordu.

Predstavljajući izveštaj uoči skupa svetske političke i poslovne elite u švajcarskom skijalištu Davosu, organizacija za borbu protiv siromaštva navela je da je razlika izmedju siromašnih i bogatih mnogo veća nego pre samo godinu dana i apelovala na lidere da preuzmu mere koje bi prekinule ovaj trend.

Oksfam je prošle godine saopštio da su 62 najbogatije osobe na svetu jednako bogate kao i siromašnija polovina svetske populacije.

U novom izveštaju taj broj je pao na samo osmoricu najbogatijih, navodi nevladina organizacija koja se poziva na podatke objavljene u godišnjoj Forbsovoj listi iz marta prošle godine.

Osnivač korporacije Majkrosoft Bil Gejts najbogatiji je sa 75 milijardi dolara, a drugi je Amansio Ortega, osnivač Zare i vlasnik Inditexa.

Slede najveći deoničar Berkšir Hetaveja Voren Bafet, meksički milijarder koji se bavi telekomunikacijama Karlos Slim Elu, osnivač Amazona Džef Bezos, osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, Leri Elison iz Orakla i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

U Davosu sutra počinje 47. ekonomski forum, na kojem se očekuje učešće oko 3.000 političkih i ekonomskih lidera.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.