AAA

SVET | 17.02.2017 14:15 > 17.02 14:28

Nutela u Austriji kvalitetnija nego u Madjarskoj


Velike kompanije prodaju kvalitetnije prehrambene proizvode u Austriji nego u Madjarskoj, iako bi trebalo da su isti, pošto je reč o istim markama proizvoda, upozorila je madjarska vlada.

Do istog zaključka došla je i Slovačka, čija je nadležna agencija ukazala da se proizvodi pod istom markom u toj zemlji razlikuju od onih u Nemačkoj i Austriji.

Madjarska agencija za bezbednost hrane NEBIH ispitala je 24 proizvoda koje medjunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Madjarskoj i u Austriji.

Rezultati su pokazali, pored ostalog, da je madjarska verzija napolitanki "maner" (Manner) manje hrskava i da se "nutela" (Nutella) iz madjarskih prodavnica teže maže od one iz austrijskih.

Janoš Lazar, ministar koji vodi kancelariju premijera Viktora Orbana, najavio je da će vlada početi testiranje "velikog obima" još većeg broja proizvoda.

Istovremeno je slovačka agencija za kvalitet hrane upozorila da je utvrdila razlike u ukusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se pod istom markom prodaju u Slovačkoj, Nemačkoj i Austriji.

Nove analize nadležne državne službe slovačkog ministarstva poljoprivrede otkrile su da kod polovine testiranih prehrambenih proizvoda postoje značajne razlike u sastavu, piše Slovak spektator.

Ministarka poljoprivrede rekla je da će to pitanje postaviti na nivou EU.

"Potrošači očekuju isti kvalitet proizvoda iste marke bez obzira u kojoj se zemlji proizvode ili kupuju", istakla je slovačka ministarka Gabrijela Matečna na konferenciji za novinare početkom nedelje.

Medjutim, posmatrači upozoravaju da bi Matečna mogla da se suoči sa problemom pošto vlasti EU ne brinu toliko o kvalitetu, koliko o bezbednosti hrane koja se proizvodi i prodaje u članicama.

Slovački inspektori testirali su u novembru i decembru 22 proizvoda koji se prodaju u malopordaji u Slovačkoj, posebno u Bratislavi, i Austriji, u gradovima uz granicu.

Testirani su različiti proizvodi, uključujući mlečne, mesne i proizvode od ribe, čokolade, pecivo, sir i pića. Uz proveru amabalaže, uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i boja, aroma i miris proizvoda.

Inspektori su u analizama bili fokusirani na parametre kvaliteta, poput sadržaja mesa, masti ili proteina (zavisno od testiranog proizvoda), i dodate supstance, poput zasladjivača i boja.

"Kod polovine proizvoda uočene su razlike koje znatno utiču na kvalitet", rekla je Matečna, preneo je EurActiv.com.

Uglavnom je, kada se radi o proizvodima prodatim u Slovačkoj, sadržaj mesa bio manji a masti veći, sadržaj veštačkih zasladjivača i konzervansa bio je takodje veći a gramaža proizvoda manja, dodala je slovačka ministarka.

Prethodno su testiranja sa ciljem poredjenja hrane koja se prodaje u zapadnoj i istočnoj Evropi sprovedena 2011. a naručilo ih je Slovačko udruženje potrošača.

Analiziran je niz prehrambenih proizvoda kupljenih u supermarketima u osam članica EU Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Madjarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Ti testovi potvrdili su da se kvalitet proizvoda multinacionalnih kompanija koji se pod istom markom isporučuju različitim evropskim zemljama razlikuje.

Jedini prozvod koji je bio istog kvaliteta u svim zemljama bila je čokolada "milka".

Evropska komisija odgovorila je da su optužbe da se proizvodi razlikuju po kvalitetu neosnovane navodeći da multinacionalne kompanije mogu slobodno da prilagodjavaju svoje proizvode različitim tržištima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.