AAA

SVET | 27.04.2017 17:00

Pisci biografije Helmuta Kola kažnjeni sa milion evra

Nemački sud je danas presudio da autori neautorizovane biografije bivšeg kancelara Helmuta Kola moraju da mu plate milion evra.

Sudije u Kelnu su procenile da je knjiga nanela štetu nekadašnjem nemačkom lideru, zabranile su 116 pasusa i presudile da izdavačka kuća i dvojica autora knjige plate Kolu milion evra na ime štete i kamate.

U knjizi "Nasledje, zapisnik Helmuta Kola" novinari Heribert Švan i Tilman Jens su izdvojili oštre izjave bivšeg kancelara i otkrili krhkog i ogorčenog čoveka. Knjiga je izdata u jesen 2014. godine i pokrenula je žučnu debatu o istini o Kolu.

Napisana je na osnovu 600 sati intervjua izmedju marta 2001. i oktobra 2002. koje je Kol dao Švanu kojeg je izabrao da sa njim piše memoare. Projekat je napušten 2009.

U knjizi se citiraju Kolove omalovažavajuće opaske o sadašnjoj kancelarki Angeli Merkel, koju je primetio na početku njene karijere i postao joj mentor.

Kol je zahtevao pet miliona evra odštete. Moguća je žalba na presudu.

Heribert Švan je 2011. objavio knjigu o Hanelori, supruzi Helmuta Kola koja se ubila 2001. godine, a koju je autor opisao kao usamljenu i nesrećnu ženu koja je kvarila sliku o lideru konzervativaca.

Helmut Kol (87) se ne pojavljuje u javnosti otkako je 2008. pao niz stepenice i tom prilikom doživeo i moždani udar.

Bivši kancelar i tvorac ponovnog ujedinjenja Nemačke najduže je bio na dužnosti kancelara, sa četiri uzastopna mandata, u posleratnoj Nemačkoj.

Kao istorijska figura konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), smatra se osobom kojoj sadašnja kancelarka Angela Merkel duguje svoj politički uspon 90-ih godina prošlog veka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.