AAA

SVET | 19.05.2017 16:45 > 19.05 17:10

Asanž: Ne zaboravljam i ne praštam


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž naveo je danas na Tviteru da "neće zaboraviti niti oprostiti" što je sedam godina bio "pritvoren", od čega pet godina u azilu koji mu je dala Ambasada Ekvadora u Londonu.

"Bio sam u pritvoru sedam godina bez optužnice, dok su moja deca rasla a moje ime se blatilo. To neću zaboraviti ni oporstiti", naveo je Asanž u poruci reagujući na odluku švedskog pravosudja.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da odustaje od istrage protiv osnivača Vikiliksa zbog navodnog silovanja u Švedskoj pre sedam godina. Odluka tužilaštva znači da se u Švedskoj protiv Asanža ne vodi više nijedna istraga, javila je agencija Frans pres.

Asanž (45) našao je utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

Švedska policija je tražila Asanža radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznele dve žene posle njegove posete Švedskoj 2010.

Asanž je rekao da nema nameru da ide u Švedsku iz straha da će biti izručen SAD.

U SAD se vodi istraga zbog toga što je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

Britanska policija saopštila je da osnivaču Vikiliksa i dalje preti hapšenje u Britaniji iako je švedsko tužilaštvo odustalo danas od istrage, prenela je agencija AP.

Asanžu preti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen ako izadje iz ambasade Ekvadora, navodi se u saopštenju londonske policije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.