AAA

SVET | 12.06.2017 20:20 > 12.06 21:53

Podneta tužba protiv Trampa za kršenje Ustava

Državni tužioci Merilenda i Okruga Kolumbija (u kome se nalazi Vašington) Brajan Froš i Karl Rejsin rekli su danas da su podneli tužbu protiv predsednika Donalda Trampa u kojoj navode da je prekršio Ustav time što je zadržao veze sa svojom globalnom poslovnom imperijom.

Oni su na zajedničkoj konferenciji za štampu u Vašingtonu rekli da je tužba podneta u sudu u američkoj državi Merilend.

Froš i Rejsin naveli su Trampove nekretnine, ugovore o najmu i druge "veze" širom sveta kao razlog za tužbu, navodeći da one predstavljaju sukob interesa prema Ustavu.

"Predsednikovi sukobi interesa prete našoj demokratiji. Mi ne možemo da se ophodimo prema tekućem kršenju Ustava od strane predsednika i njegovom zanemarivanju prava američkog naroda kao novom prihvatljivom statusu kvo", rekao je Froš.

Rejsin je rekao da je američki predsednik govorio o povlačenju crte izmedju predsednišva i njegovih poslova i poseda ali da je odstupio od tog obećanja.

"Naša dužnost je da sprovodimo zakon i zato danas preduzimamo tu akciju", rekao je Rejsin.

Bela kuća je u svom saopštenju navela da je tužba protiv Trampa podstaknuta stranačkom politikom i da predsednik nije prekršio Ustav.

Predstavnik za štampu Bele kuće Šon Spajser rekao je danas da "nije teško zaključiti da je stranačka politika jedna od motivacija" tužbe protiv predsednika Trampa.

On je rekao da će Trampova administracija nastaviti da deluje kako bi ta tužba bila odbačena, i dodao da predsednikovi poslovni interesi ne krše Ustava, a ukazao je i na to da su oba državna tužioca demokrate.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.