AAA

SVET | 10.07.2017 20:20 > 10.07 20:40

Objavljen prvi snimak seksualnih robinja iz Drugog svetskog rata (VIDEO)

Južna Koreja objavila je snimak "žena za utehu", koje su bile prisiljavanje da rade kao seksualne robinje japanskih vojnika tokom Drugog svetskog rata, za koji tvrdi da je prvi snimak te vrste, preneo je BBC.

Snimak traje 18 sekundi i prikazuje sedam Korejki u razgovoru sa kineskim vojnikom posle oslobodjena 1944. Tim koji je pronašao snimak u arhivi SAD tvrdi da su ga snimile američke snage u kineskoj provinciji Junan, koja je bila pod japanskom okupacijom.

Južnokorejski aktivisti procenjuju da je 200.000 žena prisilno radilo u bordelima za japanske vojnike. Najveći deo ih je došao iz Koreje, ali i iz Kine, Indonezije, Filipina i Tajvana.

Do sada su jedina svedočanstva o tim ženama bile fotografije i priče preživelih.

Pitanje seksualnih robinja je dugo stajalo izmedju Južne Koreje i Japana usled nedostatka pravog izvinjenja i odštete. Tokio je 2015. pristao da plati 8,3 miliona dolara odštete žrtvama i upućeno je formalno izvinjenje, ali su mnogi Korejci to smatrali nedovoljnim.

U januaru je japanski ambasador u Južnoj Koreji privremeno povučen zbog postavljanja spomenika "ženi za utehu" ispred japanskog konzulata u Busanu. Slična statua je postavljena i ispred japanskog konzulata u Seulu dok Japan želi uklanjanje oba spomenika, zaključuje BBC.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.