AAA

SVET | 17.07.2017 18:00

Direktorka Amnestija u Turskoj na saslušanju kod tužioca


Grupa od deset aktivista za ljudska prava medju kojima i direktorka Amnesti internešenala u Turskoj danas je pozvana na razgovor s tužiocem u sudu u Istanbulu s mogućnošću podizanja optužnice, saopštila je ta nevladina organizacija.

Osmoro aktivista za ljudska prava, medju kojima i direktorka Amnestija za Tursku Idil Eser uhapšeni su početkom jula tokom radionice za obuku na ostrvu Bujukada, povezane s Istanbulom. Jedan Švedjanin i jedan Nemac, koji su bili predavači takodje su tada privedeni i odredjen im je pritvor.

Turske vlasti sumnjaju da oni pripadaju "terorističkoj oružanoj organizaciji". Njih 10 danas je izašlo pred tužioca prvi put od pritvaranja.

Izraz "teroristička organizacija" najčešće se za turske vlasti odnosi na pristalice propovednika Fetulaha Gulena optuženog da je podstakao neuspeli puč od 15. jula 2016. godine ili na kurdske separatiste iz grupe PKK.

Istraživač Amnestija, specijalista za Tursku Endru Gardner rekao je ispred suda da je moguće ili da oni konačno budu oslobodjeni ili da im bude odredjen pritvor do sudjenja.

"To je test za tursko pravosudje. Turska će biti osramoćena pred očima sveta ako ti aktivisti budu stavljeni u zatvor zato što su branili ljudska prava", rekao je on.

Oni su uhapšeni u kontekstu masovnih čistki u zemlji posle propalog državnog udara. Uhapšeno je više od 50.000 ljudi, medju kojima su i protivnici predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, članovi nevladinih organizacija i novinari.

Savet Evrope čiji je Turska član, ranije je tražio da se uhapšeni aktivisti odmah oslobode.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.