AAA

SVET | 25.07.2017 22:40

Izrael uklonio detektore, muslimani i dalje protestuju u Jerusalimu

Izraelske policijske snage sukobile su se večeras ispred Lavlje kapije u Starom gradu u Jerusalimu, dok se nastavlja kriza nastala zbog detektora za metal na ulazu u najveće jerusalimsko svetilište, iako ih je Izrael jutros uklonio, javili su izraelski mediji.

Hiljade muslimana molilo se danas na ulicama kraj spornog mesta, svetog i za Jevreje i za muslimane, odazvavši se pozivima muslimanskih lidera da u njega ne ulaze uprkos potezu Izraela.
Ti lideri rekli su da će zaustaviti proteste samo kada budu sigurni da je stanje isto kao što je bilo pre ove, najnovije krize.

Nastavak protesta, uprkos popuštanju Izraela, smatra se odrazom dubokog nepoverenja izmedju dva naroda kada se radi o tom mestu, trećem po značaju u islamu i najsvetijem u judaizmu.

Jevreji ga zovu Brdo hrama jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, a sada su na njemu džamije Kupola na steni i Al-Aksa i muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Činilo se da je Izrael spreman da razreši krizu i povrati zatišje nakon nedelje dana protesta i uličnih sukoba u kojima je od petka poginulo pet Palestinaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je sinoć telefonom s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, čija je zemlja zaštitnik muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu.

Monarh je tražio da se detektori uklone, što je Izrael i učinio na osnovu odluke dela vlade zaduženog za bezbednost.

Na sastanku održanom u noći izmedju ponedeljka i utorka takodje je odlučeno da se primene nove bezbednosne mere u roku od pola godine za šta je namenjeno 28 miliona dolara.

Te mere navodno uključuju i postavljanje kamera koje mogu da detektuju skrivene predmete.

Palestinski političari i muslimansko sveštenstvo medjutim i dalje zahtevaju povratak na situaciju u svetilištu na onu koja je postojala pre 14. jula, kada su trojica izraelskih Arapa u oružanom napadu ubila dvojicu izraelskih policajaca, pre nego što su i sami ubijeni.

Palestinski predsednik Mahmud Abas neće pre toga da obnovi bezbednosnu saradnju s Izraelom. On je prekid te saradnje i svih kontakata s Izraelom na svim nivoima objavio zbog detektora.

Palestinska strana tvrdi da Izrael zapravo pokušava da proširi svoju kontrolu nad svetilištem kojim upravljaju muslimani, a izraelska strana je zadužena za bezbednost. Izrael poriče te optužbe.

Muslimanski lideri su danas najavili da će tehnički komitet proveriti svetilište iznutra i spolja pomno da vidi da li je bilo nekih unilateralnih izmena dok je svetilište bilo prazno.

Kako je rečeno, dok ta kontrola ne bude završena, protesti se nastavljaju.

Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld rekao je da su tamo ostale neke novopostavljene kamere, kao deo bezbednosnih mera da se spreče teroristički napadi u i oko Starog grada.

Izraelski list Harec objavio je da su izraelski ministri odlučili da uklone metalne detektore ali da ostave kamere i sada ostaje da se vidi kako će to pomenuti komitet oceniti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.