AAA

SVET | 28.07.2017 21:05

Italija uvela obaveznu vakcinaciju za decu do 16 godina

 Italijanski parlament danas je izglasao da vakcinacija bude obavezna za decu do 16 godina, u svrhu borbe protiv trenda izbegavanja vakcinisanja koji zvaničnici pripisuju dezinformisanosti roditelja.

Pravilo o obaveznoj vakcinaciji oštro je osporavano u Italiji, gde je broj vakcinisane dece naglo opao od kada je vakcinacija pre 20 godina prestala da bude uslov za prijem dece u školu.
Roditelji će sada morati da dostave dokaz da je dete vakcinisano kako bi bilo primljeno u vrtić, dok će roditelji osnovaca plaćati kazne i do 500 evra ako odbiju da vakcinišu dete.

Novo pravilo uvodi obaveznu vakcinaciju protiv 10 bolesti, medju kojima su difterija, tetanus, male boginje, zauške i rubeole.

Za obaveznu vakcinaciju glasalo je 296 italijanskih poslanika, uz 92 glasa protiv i 15 uzdržanih.

Najviši italijanski sud presudio je ove nedelje da ne postoji povezanost izmedju vakcinisanja dece i autizma, a tu navodnu vezu odbacuje i naučna zajednica u velikoj meri.

Širom Evrope i SAD, a ne samo u Italiji, desetine hiljada roditelja izbegavaju da vakcinišu decu usled straha da vakcine nisu bezbedne.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 35 dece umrlo od malih boginja prošle godine širom Evrope i opisala to "neprihvatljivom tragedijom", pošto se ta bolest može sprečiti vakcinom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.